Ingen är så dålig beslutsfattare som en med trött hjärna. Din hjärna behöver vara pigg och alert, annars riskerar du att hamna i dåliga situationer som en följd av dåliga beslut. Syftet med denna artikel är att ge tips för mentala energibesparingar.

Mentala hitpoints

Tim Ferriss, mannen bakom boken The Four Hour Workweek, benämnde detta med hjärnenergi som mental hitpoints. Symboliken kommer från rollspelsvärlden, där varje varelse eller karaktär har ett visst antal hitpoints. När dessa är borta dör karaktären. Du som spelar TV-spel eller datorspel känner igen den röda ”bar” som visar mängden liv på din karaktär, eller på den boss du ska döda. I vilket fall: symboliken är bra.

Den som slösar mental energi är inte produktiv

Förutom att produktivitet utgörs av tydliga mål, smarta metoder/verktyg och fokus bygger det även på att hushålla med resurserna. Du har endast 100 procent mental energi att ge, och dessa ska räcka en hel dag. Åtminstone om du inte får tillfälle att återhämta dig på lämpligt sätt. Därför är det viktigt att spara mental energi.

Nedan följer några tips för att spara hjärnkraft.

1: Undvik onödiga beslut

Genom att bestämma frukost och lägga fram kläder kvällen innan, behöver du inte börja dagen med att slösa energi på meningslösa beslut kring oväsentligheter (som det faktiskt är). Steve Jobs, Mark Zuckerberg, Dr Dre med flera använde/använder liknande kläder för jämnan, just för att slippa ta beslut kring klädseln.

2: Automatisera onödigheter

Sådant som du gör ofta kan programmeras på olika sätt, med appar och liknande. Jag själv får ett dokument skapat varje dag, där jag ska ägna mig åt dagens skrivande (en vana sedan över 1800 dagar i sträck när detta skrivs). Det finns så klart andra exempel också. Vad skulle du kunna automatisera i ditt liv?

3: Tygla kommunikationen

Låt inte andra bestämma för hur du ska kommunicera. Sätt stopp för de som stjäl din tid genom att enkelt och artigt säga ”jag har inte tid”. När det gäller digitala kanaler finns det mycket att göra. Börja med endast kolla mailen två gånger om dagen, vid fasta tider. Låt ett autosvar förklara för de som mailar att det är så du jobbar, samt ge gärna svar på vanliga frågor eller ge dem vidare instruktioner som innebär att du inte behöver interagera alls.

4: Gör dig ostörd

Rådet om kommunikation går ut på att bli ostörd, men det finns ytterligare åtgärder du kan ägna dig åt. Börja med att stänga av alla notiser i din mobil. Själv har jag sparat SMS och någon mer app, men mailen är bannlyst. Utöver detta har jag ”svara med SMS” till de som ringer, som är laddat med ett mycket framgångsrikt SMS. Detta lyder: ”Jag är upptagen och kan inte prata just nu. Vad gäller det?”. Personen i andra ändan får endera skriva sitt ärende, eller försöka igen senare. Själv kan jag, om personen svarar, välja om jag tycker det är värt att ringa upp.

5: Sov ordentligt

En god natts sömn ger mer ork. Underskatta inte sovandet. Över 7 timmar är ett föredra.

6: Ta pauser

Avbryt arbetet emellanåt och sträck på dig, ta en promenad eller vila. Passa på att ät något nyttigt, drick vatten.

7: Meditera

Meditation är en bra återhämtning för en trött hjärna. Genom att låta tankarna och tänkandet vila en stund, kommer du att få tillbaka förlorade mentala hitpoints.

8: Träna fysiskt

Genom att träna fysiskt får du en kropp som är bättre i trim och orkar mer, men du får även upp blodflödet och sätter fart på hjärnan. Samtidigt har hård träning lite samma effekt som meditation – du är ju så ansträngd i kroppen att du inte har tid att fundera. Då vilas hjärnan upp.

9: Ät bra mat

Ingen orkar speciellt mycket på en diet från en snabbmatskedja. Även om du har 100%, så är varje procent mindre värd om du börjar varje dag med dålig ork.

10: Gör det som känns meningsfullt

Du kommer att orka mer om du gör något du trivs med, och som känns meningsfullt. Det krävs mindre energi att göra sådana sysslor. Jämför med hur vissa saker kan ”ta emot”. När du ändå gör dessa, kommer det att ta mer av din ork.

Läs även:

Därför är det viktigt att vara produktiv

Krångla dig inte in i passivitet

Hur lever du ett rättrådigt liv i en nihilistisk värld?

Hur du behåller fokus