Att diskutera dina idéer och strategier med någon annan kan vara oerhört värdefullt. Men det kan också vara ett sätt att skjuta upp saker du vet att du borde göra, och i värsta fall kan det leda till att du förlorar veckor, månader och ibland flera år av ditt liv.

Det är en vanlig ursäkt att ”vilja tänka på det” eller vilja ”bolla lite idéer” eftersom det ger oss känslan av att agera utan att egentligen åstadkomma något. Och det är bedrägligt eftersom det finns tillfällen då det faktiskt kan vara värt att överlägga med någon annan.

Mitt gamla förråd var en kyrkogård för påbörjade projekt

Förrådet i mitt förra hus var fyllt av gamla skrivblock som jag samlat på mig i över tio år, där jag skissat på idéer över böcker jag velat skriva, organisationer jag velat bilda och bloggar jag tänkt starta. Hade dessa idéer blivit något av värde ifall jag hade agerat på dem?

Det får jag tyvärr aldrig veta, men det hade varit betydligt bättre att försöka, misslyckas och berikas av erfarenheten än att bara drömma om det. Varför blev de aldrig något mer? Jag ”behövde fundera lite mer på det”.

Min samarbetspartner synade mitt skitsnack

Min samarbetspartner och medgrundare till Maskulint Dan Forslund var den första som synade mitt beteende och påtalade hur meningslöst det var. Under de första åren vi hade kontakt över nätet hade jag startat och lagt ned ett dussintal bloggprojekt.

Han såg potentialen i mitt skrivande men anade också att det inte skulle leda nånvart om jag inte löpte linan ut med något. Efter att jag bjöds in till hans inre krets av ”de fem” började vi hålla veckomöten där vi höll varandra ansvariga för våra åtaganden.

Har du gjort något nytt som vi kan prata om?

Jag har blivit oerhört mycket bättre på att hålla mina åtaganden sedan jag och Dan började med våra möten för en massa år sedan. Men det kan fortfarande hända att jag skriver till Dan och frågar ”kan vi ha ett möte om det här” och han svarar med frågan ”finns det något nytt att prata om?”.

Om jag inte åstadkommit något nytt sedan vårt förra möte är risken stor att jag (omedvetet) använder vårt samtal för att skjuta upp saker som jag skulle kunna ta tag i utan att behöva ha ett möte om det.

Om du känner dig träffad, förstå att jag försöker hjälpa dig

Sannolikt kommer en del som kontaktat mig under året (inklusive vänner) för att ”bolla idéer” att känna sig träffade av denna artikel. Men jag skriver inte detta för att vara elak, jag försöker hjälpa dig att undvika mina gamla misstag.

Så här kommer några förebyggande råd du kan ta till dig innan du ber om mina råd

Skapa den där podden eller bloggen: det har aldrig varit billigare eller lättare att starta en Youtubekanal, en blogg eller en podcast. Det svåra är att skapa något som är tillräckligt intressant för att få följare. Var inte rädd för att skapa något undermåligt, du lär dig medan du försöker.

Skriv den där boken: jag har säkert påbörjat ett tiotal bokprojekt under åren, först nästa år (2024) kommer min debutbok publiceras. De andra bokprojekten kanske hade blivit avvisade av alla förlag, men då hade jag åtminstone lärt mig något och blivit bättre. Vänta inte!

Starta det där företaget: att starta en firma av något slag brukade vara något oerhört riskfyllt och dyrt när jag var liten (det kan det fortfarande vara beroende på vad du startar). Men nu finns det fler möjligheter än någonsin tidigare att starta något eget med väldigt lite kapital samtidigt som du behåller ditt vanliga jobb.

Experimentera. Misslyckas. Testa nya saker. Men sätt igång!

Du behöver varken mitt eller någon annans godkännande för att påbörja ett projekt. När du väl skapat något som ligger inom mitt intresseområde, kontakta mig så kan jag ge dig min åsikt, vem vet? Vi kanske till och med kan samarbeta på något?