Tänka först, agera sen är en gammal visdom som stämmer i de flesta fall. Helt enkelt handlar det om praktiskt stoicism – att inte låta känslorna styra dig in i förhastade beslut.

Sitta stilla i båten – vad betyder det?

Det här med att sitta stilla i båten (eller sitta ner i båten) är en symbolik som alla som varit ute och rott i en eka eller fiskat känner till. Den som står i båten eller springer omkring riskerar inte bara sig själv, utan även utrustning och andra personer i båten. Båten gungar fram och tillbaka, och riskerar att välta om du är för våldsam. ”Don’t rock the boat” säger man på engelska.

Omsatt i verkligheten handlar detta kort och gott om att vara stilla. Om att inte skapa problem genom sin egen aktivitet. Snart nog kommer andra yttre händelser eller andra personers ageranden att ge dig en situation som du kan ta ställning till på riktigt. Den osäkerhet du burit på kommer att försvinna, när du ser vad den andra ”går för”.

Anammandet av detta synsätt i relationer

Jag har en uppsjö exempel från mitt eget liv, där väntandet har visat sig framgångsrikt. Aktuellt just nu är en situation i en relation, där jag varit osäker på framtiden ihop med denna person under en längre tid. Istället för att grubbla och älta har jag valt att – inte göra något alls. Jag väljer att vänta för att se den andra partens agerande.

Genom att ta saker och ting med ro har flera situationer uppstått, utan min egentliga medverkan. Det har blivit lättare att ta beslut. Visst har det varit distraherande med detta hängande över mig, och i dessa fall har jag fokuserat på andra roligare saker: Maskulint.se, min personliga utveckling, mina barn, andra projekt, en gammal vän jag ska träffa framöver, familj, vänner, musik, filmer, böcker och spel. Livet är fyllt av rikedom.

Anammandet av detta synsätt i affärer

Det där med att hålla huvudet kallt är aldrig fel i affärer. Det är en rätt vanlig taktik hos säljare (och kunder) att försöka stressa fram ett beslut. Telefonförsäljare vill att du ska tacka ja, utan att tänka efter. Chansen att du ska göra det efter ett mail eller ett andra samtal är nämligen mindre. En kund kan istället hota med att lämna dig om du inte ger denna prioritet och behandling direkt.

Men det är ofta relativt enkelt att motverka detta. Syna bluffen. Säg att du inte kan ta beslut nu till säljaren. Säg till kunden att du inte arbetar på detta sätt, och vinn förtroende när du faktiskt visar att du inte är en tiggande hund vid husses bord. Lättare sagt än gjort ibland? Ja självklart, livet är inte enkelt.

Var en tålmodig varg i livet i stort

Uttrycket att vara en tålmodig varg (”patient wolf”) tillskrivs Lana Turner, och handlar om att en man bör gömma sin best-lika sida i fredstid och agera i sin fulla kraft när tiderna kräver det. Detta är väldigt likt idén om att sitta stilla i båten. Vänta ut tiden, vänta på din tid, och agera. En smart varg går inte runt och ställer till med bråk för att visa sin styrka, utan agerar på ett sätt så att styrkan framgår – utan att hamna i onödigt trubbel.

Vi är alla potentiella vargar. Det finns alltid ögonblick bättre lämpade för action än just nu. Troligen kommer du att vinna på att granska situationen, dölja dina tankar och göra dig beredd. Var välförberedd, och redo att agera.

Undantag – finns det?

Svaret är ja. Ibland finns det inte tid för eftertanke. Du sätter dig inte ner och funderar över dina odds om en rasande björn kommer springande mot dig, eller om din värsta konkurrent på jobbet försöker bräda dig för en ny tjänst. Eller om en annan man också är ute efter den tjejen du vill ha. Här måste du agera blixtsnabbt. Vissa möjligheter kommer inte igen.

Hemligheten ligger i förberedelser. Du bör alltid ha en plan för sådant som det går att planera för, de olika möjligheterna och utfallen. Sådant som är mer spontant (som situationen med tjejen på krogen) bör du istället ha en rutin för, och du bör ha slipat på dina olika tekniker för exempelvis konkurrerande män. Du bör även ha tagit hand om dig själv, och blivit en så bra man du kan bli. Björnen då? Naturligtvis bör du ha ett rejält grovkalibrigt gevär, som är laddat, och du bör ha övat med det långt innan du gick ut i skogen!

Rekommenderad läsning:
Vikten av att ha ett pokerface
Fyra alfaegenskaper hos män
Game – första daten
Stoicism kan hjälpa dig
Vikten av målsättning