Framgång kommer från handlingskraft, ingenting annat. Det är ett vanligt problem att fastna i passivitet efter att planering är klar, eller för att önskedrömmen känns så verklig. Anledningen är att en bra planering och/eller önskedrömmar riskerar att ge illusionen av att uppgiften är slutförd.

Visualisering för att uppnå resultat

Inom personlig utveckling används ofta visualisering som en teknik för att uppnå resultat. Bra och vettiga exempel är elitidrottare, som redan har vunnit ett lopp mentalt när startskottet går. De har föreställt sig hur de springer med sådan inlevelse, att lyckoruset vid målgång redan finns i dem när tävlingen börjar.

Det finns även flummigare idéer om visualisering, som mest kända ”The Secret” som är en bästsäljare inom new age i USA. Denna ”hemlighet” är att du får allt du önskar dig, bara du visualiserar tillräckligt mycket. Enligt den idén kan du alltså bli rik, bara du tänker tillräckligt mycket positivt.

Handling är det enda som räknas

Tony Robbins, en av de största namnen inom personlig utveckling i USA, avfärdar The Secret genom att idén endast innehåller visualisering och ingen handling. Det är också vad som skiljer detta flum från den typen av mentalt arbete som en elitidrottare gör. Visualisering är vettigt, men det krävs även planering och handling.

Flera av de personer som företräder ”hemligheten” är framgångsrika, vilket kan vara vilseledande. Det är lätt att tro att deras metod fungerar. Om du dock tar en kik på exempelvis Jack Canfield, så ser du att det är en handlingskraftig man och ingen drömmare. Han har säkerligen visualiserat och planerat sin framgång, men han har även jobbat hårt för att nå dit han är.

Din planering behöver ett bäst före-datum

Drömfasen är ett viktigt första steg i alla stora idéer. Romarriket hade aldrig växt sig så stort om det inte var för de storslagna visioner dess ledare hade. Storslagen betyder ofta orealistisk. Den som inte siktar mot månen kommer aldrig att nå till trädtopparna. Efter drömfasen krävs dock realism, planering och uppdelning i delmål.

Byggen av civilisationer, startandet av företag, planering av semesterresan – alla former av projekt följer samma steg. Dröm/visualisering, planering, handling. För att undvika att din vision stannar i inaktivitet eller planering, behövs bäst före-datum. Du måste sätta deadlines. Läs mer om planering här.

Låt dig inte luras av lyckokänslan

Tanken på att se sig själv med drömbilen, vid sommarstugan i Karibien eller med sin lyckade affärsidé ger ett påslag av hormoner och en känsla av lycka. Tankeknark. Det är lätt att nöja sig där. Om du fortsätter med planering kan samma sak uppstå igen. När den ”omöjliga” idén styckas i bitar känns den plötsligt verklig – lyckoruset kommer.

Det är här, när det är dags för detaljer, som många storslagna projekt dör. Visionen finns där, planeringen är uppdelad i delmål, och du mår bra. Men vilket är nästa steg? Vem är ansvarig? När ska det vara klart? Om du inte svarar på dessa frågor kommer ditt projekt att vara bortglömt. Tills du hittar din anteckningsbok 10 år senare, och inser att någon annan redan lyckats med det du drömde om. Därför: agera redan idag. Livet är kort och du vet inte hur dina förutsättningar är, ens imorgon.