Det var verkligen ingen fördel att vara huvudet längre än alla i klassen hela grundskolan. Idag ser jag dock min längd som något enbart positivt. Det borde du också göra.

Hög och låg gick inte ihop

”Har du polerat flaggstångsknoppen?”, ”Är det långe Dan?”, ”Tjena långstånk”. Ja, som en del i min skolgång ingick diverse gliringar och glåpord som hade med min längd att göra. Huvudet högre än de flesta i klassen, och även två-tre klasser högre, var det omöjligt att hålla en låg profil (beklagar ordvitsen).

Längden var inte alltid av ondo, som när vi tog oss till distriktsfinal i basket och jag var en av nyckelspelarna. Oftast fick dock längden mig att skämmas och må dåligt över att vara annorlunda. Sådant är livet, i någon mån, för de flesta unga människor gissar jag. Skolan är en tid av smärta, som dock kan vara såväl karaktärsdanande som härdande.

Längden gör dig attraktiv

I det militära likväl som i ungt vuxenliv såg jag längden som något främst opraktiskt. Hur många ”du som är lång…” har jag väl inte hört i mina dagar, som slutat med att saker högt upp ska tas ner. På flygplan, bilar och i tåg har det varit trångt. Trots att 190 centimeter inte tillhör något mer än ”över medel” när det gäller längd. Men polletten skulle trilla ner så småningom.

När jag skulle ut och träffa damer började det gå upp för mig, att längden endast är till min fördel. Förvånande, då jag själv såg min längd som ett problem. Jag försökte under en period till och med gå med böjd rygg, för att se kortare ut. Nå, kvinnorna drogs till min längd märkte jag. Men tog ingen större notis om det då.

Det finns vetenskapliga belägg till fördel för oss långskånkar

Det har gjorts flera studier som visar att kvinnor föredrar långa män (och att män även gillar långa kvinnor, samtidigt som de själva vill vara längre än kvinnan).
Det är inte så konstigt att så är fallet. En kvinna uppfattar en lång man som stark, även om han inte är det, och samma gäller andra mäns syn på en reslig man.

Längd ger respekt, pondus, auktoritet och utan att ta i beaktande dina övriga kvaliteter. Med detta sagt ber jag andra långa män: sträck på er och känn er lyckligt lottade. Till skillnad från Tom Cruise och andra korta män behöver du varken platåskor eller riggade kameravinklar för att se lång ut.