För den som är ovan att jobba hemifrån kan det vara svårt att få vardagen att fungera. Själv har jag jobbat på distans/hemifrån i någon mån sedan 2006, och ger här råd för att få distansjobb att fungera. Självklart passar dessa råd endast de som faktiskt kan jobba på distans.

1: Du behöver fasta rutiner

När du åker till ditt kontor/din arbetsplats lämnar du mentalt ditt hem och går in i ”arbetsläge”. När du åker hem lämnar du detta läge. I en tillvaro där hem och arbetsplats är samma rent geografiskt, gäller det att åstadkomma samma sak men på andra sätt.

  • Se till att gå upp i samma tid varje dag, och börja jobba vid samma tid.
  • Använd helst en plats som du ENDAST använder för arbete.
  • Ta raster precis som när du är på kontoret.
  • Ta en timmes lunch precis som vanligt, och lämna då din arbetsplats. Det är helt oacceptabelt att äta vid datorn (vilket det även är på kontoret!).

2: Du behöver vara ostörd

Speciellt om det finns fler personer i hushållet behöver du vara noga med att inte bli störd. Det är definitivt inte ok att ett barn eller en partner kommer och knackar på dörren mitt under ett videomöte. Se till så att samtliga runt dig vet vad som gäller, och hur man kontaktar dig, samt att de kan få vänta på ett svar. Precis som de kan få om du vanligen jobbar på ett kontor.

Se även till så att notiser och liknande är avstängda i mobilen och liknande (så vida de inte har med jobb att göra). Självklart kan detta anammas även när du sitter på kontoret. Skillnaden är här att ingen ser dig i ditt eget hem, och det är lättare att hemfalla åt icke-jobbrelaterade sysslor. Exempelvis chatt med personer som inte jobbar.

3: Rör på dig

Den som rör sig till och från en annan plats, får automatiskt gå några steg om dagen. Säkerligen inte tillräckligt, men betydligt mer än en person som inte ens lämnar sin bostad. Därför bör du se till så att du även kan träna hemifrån.

Själv har jag en stång fäst i en dörröppning, där jag tränar pull-ups och chins. Jag har även övningar som plankan, squats (med vikter) och armhävningar i mitt program.

För råd om träning hemma, läs den här artikeln. Kolla även in Leva Fett som har många bra träningsråd.

4: Håll dig borta från hushållssysslorna

Om du hänger upp tvätten under lunchrasten må detta vara hänt, men försök inte slå flera flugor i en smäll under själva arbetet. Multitasking är en myt. I slutändan är du kort och gott inte alls produktiv.

Se till att göra hushållssysslorna utanför arbetet, precis som du gör om du åker iväg till en annan plats för att jobba i vanliga fall.

5: Planera ordentligt

All form av produktivitetsknep gäller oavsett var du sitter och jobbar. Min upplevelse är dock att det krävs mer planering vid arbete hemifrån. Detta för att det är svårare att få hjärnan i arbetsläge vid jobb hemifrån. Se till så att det bara är att jobba på, utan att fundera. Separera planeringen från övriga arbetsuppgifter. Blanda inte ihop dem, för då blir du mindre produktiv.

Läs mer om planering här

6: Glöm inte socialt umgänge

Vi behöver alla socialisera i någon mån. Ring ett telefonsamtal till en vän (gärna via video om du inte träffar så många andra personer). Detta gäller även under raster på arbetstid, då allmänt småprat i fikarummet ofta leder till kreativa idéer.

Vad jag säger är att du inte ska sträva efter att vara så förbaskat produktiv hela tiden. Gör onödiga saker och prata lite allmänt strunt, så kommer det att leda till bra resultat.

7: Se upp med relationen

Om du umgås med din partner för nära inpå och varje dag, dödas effektivt attraktionen. Detta är ett vanligt fenomen hos småbarnsföräldrar, där båda spenderar mycket tid i hemmet. Jag har personliga erfarenheter av detta, och har även läst statistik som visade att antalet skilsmässor i Kina ökade under ”corona-karantänen”.

Varför blir det så här? Jo, den som inte får vara ifrån sin partner kommer till slut att tröttna. Lösningen är att han är med ”grabbarna” och hon har sina tjejkompisar. Detta stärker den naturliga polariteten mellan maskulint och feminint, som är ett måste för att en relation ska vara livskraftig och ihållande. Någon form av hobby är också att rekommendera. Se till så att ni får chansen att hinna börja längta efter varandra.