Hur skulle du klara dig om det blev strömavbrott i en vecka? Hur skulle du klara dig och din familj om det plötsligt blev brist på matvaror i butikerna? Genom att svara på dessa frågor vet du hur rustad du är för att klara dig själv.

”Jag såg, och se: en vit häst, och han som satt på den hade en båge, och en segerkrans gavs åt honom, och han kom fram som segrare.”

Lär dig av doomsday preppers, foliehattar och laglösa

Det finns en hel del att lära sig av galningarna på internet. Enstöriga gubbar som bor i skogen och äter roadkill, tokdårar som tror att de är övervakade av rymdödlor och chemtrailsprutande myndigheter, och hamstrande original med dolda skyddsrum på gården – de har värdefull kunskap. Själv hänger jag en del på preppers-forum. Just preppers är inte så vansinniga efter allt. Jag läste nyligen en artikel om hur Silicon Valleys miljonärer investerar i skyddsrum och annat. Det är ändå en viss indikation.

”En annan häst, en eldröd, kom fram, och han som satt på den fick rätt att ta freden från jorden så att människor skulle slakta varandra, och ett långt svärd gavs åt honom.”

Indikation på vad?

Världen är inte den bästa platsen att leva på, som du kanske har märkt. Oroligheter och krig, och mycket kring det allt mer extrema klimatet syns på nyheterna. Oavsett om det beror på människan eller inte (klimatförändringar är något som sker regelbundet) har vi troligen tuffa tider att vänta framöver. Varför inte då vara beredd? Om det väntar svåra tider är det de som är bäst förberedda som vinner.

”Och när Lammet bröt det tredje sigillet hörde jag den tredje varelsen säga: ”Kom!” Jag såg, och se: en svart häst, och han som satt på den höll en våg i handen. Och jag hörde liksom en röst mitt ibland de fyra varelserna: ”Ett mått vete för en denar och tre mått korn för en denar, men oljan och vinet skall du inte skada.”

Några tips på hur du behöver förbereda dig

  • Först och främst – uppdatera din garderob. Om du endast har chinos och seglarskor är det läge att investera i mer robusta militärkläder, kängor med mera. Kom ihåg att du behöver klara en kall vinter.
  • Samla ett gäng. Ensamvargarna kommer att gå under först, och att tillhöra en gemenskap är mycket viktigt.
  • Se till så att du kan jaga och fiska vid behov.
  • Kontrollera om du kan göra upp eld och laga mat med tändstål eller liknande.
  • Börja bunkra konserver.
  • Skaffa kärl för förvaring av vatten.
  • Uppdatera verktygslådan för att klara det mesta.

”Jag såg, och se: en gulblek häst, och han som satt på den hette Döden, och han hade dödsriket i följe. De fick makt över en fjärdedel av jorden. Till att döda med svärd och med svält och med pest och genom vilda djur på jorden.”

Öva på apokalypsen

Genom att klara dig utan internet och el en vecka kan du simulera apokalypsen. Passa på att bo i bivack, lär dig hitta ätbara örter och bär, rosta kottar och allt annat som är ätligt i den svenska naturen. Jaga med snaror, fiska med stamkrok och liknande är också färdigheter som du bör lära dig. Jag rekommenderar Wisemans bok för dig som vill lära dig mer.