Ett vanligt råd vi ofta får höra inför en dejt eller en jobbintervju är ”var bara dig själv”. Men är detta verkligen ett bra råd? Och vad innebär det att vara sig själv?

Var du samma person när du var femton som när du var tjugofem? Har du samma fysik, klädstil, åsikter och intressen idag? Om inte, betyder det att du slutade vara dig själv? Om du strävar efter att vara någon annan än den du är nu. Betyder det att du inte är sann mot dig själv?

Är du dig själv hela tiden?

När du sitter hemma i soffan en söndagsmorgon, i bara kalsonger och äter popcorn till Game of Thrones. Är du mer dig själv än när du går till jobbet i din jobbuniform? Är du samma person tillsammans med din flickvän som du är med dina manliga vänner? Eller samma person du är med dina barn som på ett styrelsemöte?

Vår personliga identitet förändras oftast med ålder och erfarenheter. Den är även beroende av det sammanhang vi befinner oss i. Enligt vissa filosofer och inom Buddhismen anses till och med vår identitet vara en illusion. Även om jag själv inte skulle vilja gå så långt i mitt resonemang.

Din personliga identitet är inte skriven i sten

Ja vi föds med en unik uppsättning gener som bestämmer mycket av våra förutsättningar och predisponerade inklinationer. Idén om att vi är födda som oskrivna blad (tabula rasa) stämmer inte. Men en minst lika stor del av vilka vi är, beror på vår miljö och personliga val.

Du kanske har alkoholism i din släkt (vilket är ärftligt). Men det betyder inte att du är dömd till att bli en alkis. Om du till exempel växte upp i en familj som inte accepterar alkohol (som muslim eller mormon). Eller eftersom du är medveten om din familjehistoria, kanske du väljer att inte dricka alkohol alls.

”Dina gener behöver inte definiera dig”

Samma sak gäller med en predisponering för övervikt, temperament och till en viss gräns även intelligens. Det är bra att vara medveten om dina medfödda begränsningar och styrkor, men du behöver inte låta dem definiera dig. Världen är full av förlorare med bra gener, och vinnare med dåliga gener.

Var vem du vill, men agera inte mot dina egna intressen

Ett bättre råd än ”var dig själv” är att ”vara ärlig mot dig själv”. Om du väljer att utbilda dig till läkare för att dina föräldrar vill det, fast du egentligen vill bli något annat. Då är du inte sann mot dig själv. Det betyder inte att du inte kan bli en läkare, frågan är om det ligger i ditt intresse?

Framhäv vem du vill vara, men det är ingen idé att sminka en gris

Om du vill befästa din identitet som en affärsman, även om du inte är etablerad som en. Är det inte fel med att klä dig själv proffessionellt och propert. Men att leva på lånade pengar för att signalera att du är överklass. Likt huvudpersonen i ”snabba cash” är bara sorgligt och patetiskt.

Om en vacker kvinna använder smink för att framhäva sin skönhet är hon inte nödvändigtvis falsk eller ”inte sig själv”. Men när en kvinna försöker att kompensera för ett ofördelaktigt yttre med tonvis av skönhetsprodukter. Ser hon oftast bara ut som en transa.

Bekräfta vad du inte kan förändra och välj vad du vill göra med allt annat.

Det finns delar av vår identitet som inte går att förändra. Faktum är att ordet identitet avser de delar av oss som går vidare från generation till generation. Du kan inte välja dina gener. Du kan inte heller välja din ras eller ditt kön (oavsett vad vissa påstår). Men du kan välja att spela dom kort du blivit givna.

Du kanske inte har gener för att bli nästa Mr Olympia. Men den absoluta majoriteten av oss har förutsättningar för att kunna bygga en stark, attraktiv och funktionell fysik. Inom områden som livsstil, entreprenörskap och image är dina möjligheter och friheter nästan obegränsade.

”Ur denna aspekt lever vi i den bästa delen av världen, i den bästa tidsperioden i mänsklighetens historia. Ta tillvara på det och bli vem fan du vill!”