Den Kanadensiska professorn Dr Jordan Peterson har revolutionerat tiotusentals intelligenta unga mäns liv med enkla råd som ”bädda din säng ” och ”städa ditt rum”.

För många kan dessa till synes självklara råd verka oviktiga för hur man skapar ett framgångsrikt liv. Men vi som haft förmånen att genomföra militärtjänstgöring kan ana vad detta beror på. Under GSU (den militära grundutbildningen) läggs det en enorm vikt vid detaljer som i början verkar extremt överdrivna.

Blanka huvuden och blanka kängor

Som att bädda sin säng (ett mynt som släpps på sängen ska studsa iväg), huvudet och kängorna ska alltid vara blanka och du får aldrig vara orakad. Befälen kommer in i logementen med jämna mellanrum och gör övernitiska kontroller. Där de går så långt att de skruvar loss lamporna och drar med fingret i uttaget för att hitta smuts. Och hittar dom minsta dammkorn tvingas man städa om hela rummet.

Men varför lägger man så stor tonvikt vid detta? Därför att i det militära, där de anställdas disciplin och förmågor är en fråga om liv och död ute i fält, förstår man att brist på disciplin och ordning i de enkla uppgifterna säger något om dennes karaktär och spiller ofta över i andra områden.

Har du respekt för dig själv?

Hur du tar hand om ditt hem, din kropp, dina kläder och mentala hygien är inte bara något som påverkar hur andra ser på dig, det säger även mycket om hur du ser på dig själv. Det handlar om självrespekt, om någon bara klampar in ditt hem med smutsiga skor är det en brist på respekt. Om du låter fyra dagars disk stå framme är det du som visar brist på respekt för dig själv.

Det handlar om självkontroll, om du inte håller reda på det du äger, hur du presenterar dig själv och så vidare, hur kan du ha kontroll över något i ditt liv? Det handlar även om ditt välmående, studier visar att om vi har rörigt hemma, inte tar hand om vår personliga hygien och så vidare. Det påverkar vår fysiska och mentala hälsa. Här vill jag fokusera på fyra områden där städning kan revolutionera ditt liv.

Ditt hem och dina ägodelar

Varje mans hem är hans slott lyder ett talesätt. Att vår omgivning påverkar vårt välmående och mentala hälsa är en väletablerad sanning, om du har stökigt och rörigt hemma hur tror du att det påverkar ditt mentala välmående? Om du har rörigt hemma gör det dig dessutom mindre effektiv eftersom du troligtvis har svårt att hitta saker du behöver. Som Tyler Durden säger ”saker du äger kommer att äga dig” även om du till det yttre har det välstädat kanske du har byråer och garderober fulla med prylar du inte behöver. du kanske känner att det inte påverkar dig, men det gör det. Varje ny pryl du köper och äger får en plats i ditt huvud, desto mer saker du måste hålla reda på desto mindre mental energi får du över till annat.

När jag var singel och dejtade för ett seriöst förhållande kunde jag omedelbart ta ett beslut när jag fick se hur den jag träffade bodde. Om hon hade stökigt och smutsigt hemma är det troligt att hon inte heller har särskilt stor självrespekt eller disciplin. En bra kvinna kommer även döma dig utefter hur du tar hand om ditt hem, samma sak med vänner och kollegor. Att städa ditt hem innefattar såklart att städar ditt skafferi och ditt kylskåp. Om du har godis och skräpmat hemma ökar risken att du kommer äta av det – släng skiten!

Din kropp och ditt yttre

Många män anser att kroppshygien och att ta hand om sitt yttre är kvinnliga frågor. Men om vi återigen börjar med att se på militären är personlig hygien och utstyrsel grundläggande och av oerhörd vikt. Anledningarna till detta är många, men ett exempel; om du till exempel slarvar med att byta strumpor regelbundet kan det leda till att du får sår på fötterna till följd av fukt och dylikt vilket leder till att du får svårare att marschera. Du kan även drabbas av svamp och infektioner som på sikt gör dig sjuk. God hygien handlar alltså inte bara om att lukta gott och se bra ut, det handlar om att optimera din hälsa och att fungera så bra som möjligt.

Om du ska gå på en arbetsintervju tror du att dina chanser att få jobbet ökar eller sjunker om du är välklädd, välfriserad och har rakat dig? Det är såklart inte den enda avgörande faktorn, men det bidrar, så varför inte förbättra dina chanser? Samma sak om du är singel och dejtar, kvinnor är väldigt uppmärksamma på detaljer. För många kvinnor kan en ful tröja eller oklippta naglar vara avgörande för om hon vill gå längre med dig eller inte. Det är klart du kan hitta kvinnor som skulle ligga med dig även om du ser ut som en uteliggare, men vill du verkligen beblanda dig med den typen av kvinnor? Ditt yttre och dina kläder är din uniform även om du inte befinner dig i regelrätt krig, det påverkar såväl hur andra ser på dig som hur du ser på dig själv.

Din mentala städning

Hur mycket skit tynger ned ditt tänkande? Melodifestivalen? Tjejen som nobbade dig i högstadiet? Den globala uppvärmningen? Som Buddha säger ”du blir vad du tänker”. Om du ofta tänker på negativa eller oviktiga saker kan det vara bra att se över vad du matar din hjärna med, vad ser du på för filmer? Vilken musik lyssnar du på? Vad läser du för tidningar och böcker? På samma sätt som din kosthållning påverkar din kroppskomposition och fysiska hälsa kommer din mentala konsumtion att avgöra din mentala hälsa och inställning.

Sluta se på meningslösa tv-serier, läs inte statlig propaganda, lyssna inte på deppig musik. Lyssna på musik som är heroisk och positiv, lyssna på ljudböcker om personlig utveckling, se filmer och dokumentärer som lär dig något användbart. En annan viktig faktor för din mentala hälsa är att ”städa” bland din umgängeskrets. De flesta känner till talesättet ”du blir som de fem personer du umgås mest med” umgås du med människor som lyfter dig? Stöttar dig? Och pushar dig till att bli bättre? Om inte kanske du ska se dig om efter nya bekantskaper.

Städa din ekonomi

Förvånansvärt många män har ingen koll på sina finanser, de tar stora lån, de för ingen budget, de sparar inte. Ekonomi är givetvis inte allt, men det är ofrånkomligt att tillgång till mycket pengar ökar din frihet att göra mer saker. Lika ofrånkomligt är det att vara fattig eller i värsta fall skuldsatt, kraftigt begränsar din frihet. Första steget till en städad ekonomi är att ha koll på dina utgifter och intäkter. Vad lägger du pengar på som du inte behöver? Äter du ute varje dag fast det är både nyttigare och billigare att göra matlådor hemma? Prenumererar du på tidningar vars information du skulle kunna hitta gratis på nätet? Lägger du pengar på alkohol och tobak som inte bara gör dig fattigare utan dessutom sjuk?

Lägg istället pengar på saker du blir bättre av, träningsutrustning eller ett gymmedlemskap, på böcker som lär dig något användbart och så vidare. Se åtminstone till att du har en budget att följa, ta inte onödiga lån, undvik att sätta dig i skuld och se till att du har ett aktivt sparande.