Genom att använda teman i livet gör du det enklare att skapa rutiner, utvecklas och få saker att hända. Här följer några enkla råd för att styra upp ditt liv.

Användandet av teman kommer faktiskt från Ernst här på Maskulint. För några år sedan berättade han om idén med årsteman, istället för nyårslöften. Jag tyckte att det var en så bra tanke: att låta året få en viss anda istället för att förändra endast en liten detalj i livet. Framförallt tycker jag om hur detta skapar alignment.

2020 års livstema – eld

Förra årets tema var eld. Jag kallade 2020 för eldens år. Tanken var att använda eldens förgörande kraft för att bränna bort allt som är onödigt, rena och rensa för att behålla endast det essentiella. Alla halvhjärtade åtaganden och relationer rensades bort, och de som verkligen betyder något fördjupades. Som person såg jag mig själv brinna och återfödas, likt Fågel Fenix.

Rent konkret tänkte jag på den där elden när det fanns saker i mitt liv att fundera över. ”Borde jag göra detta?”. ”Borde jag ägna tid åt den här personen?”. Tanken på vad som ska överleva brasan hjälpte mig. Mitt liv blev mer fokuserat och jag mådde bättre.

2021 års tema är plantering, att slå rot. Elden bidrog till förberedelse för svedjebruk.

Alla teman behöver inte vara dramatiska

För 2019 var temat ”mellanår”, vilket innebär att jag tillät året vara en period av återhämtning utan några större ambitioner. Jag hade nyligen flyttat till en ny lägenhet nära barnens skola, med bekvämlighet som ledstjärna. Barnen levde upp, efter att ha bott i en liten stuga i skogen med långt till kompisar, skola och med sparsmakade bekvämligheter.

Idén om att tillåta ett år gå utan majestätiska mål, var befriande. Jag har en fallenhet för storslagna ambitioner, prestationer och att leverera på en hög nivå både vad gäller kvalitet och kvantitet. Nu fick jag istället återhämta ansträngd ekonomi, slicka mina sår och njuta av livet ihop med mina barn. Resultatet blev mer harmoni, men även utrymme att fundera över vad som verkligen betyder något. Perfekt inför eld-temat.

Så kan du använda teman

Börja med att fundera över hur du som person vill utvecklas, och vad du behöver i ditt liv. Är du trött och behöver vila? Har du ägnat för mycket tid åt nöjen? Är du på fel plats i livet och med fel människor? Välj ett tema som tillfredställer det största generella behovet i ditt liv. För mig blev mellanårs-temat en bra idé efter en rotlös tillvaro med mycket problemlösning/brandsläckning. Eld-temat blev lösningen på för mycket spretighet i livet.

Om du har svårt att se vilket behov som finns i ditt liv, fundera över ett tema som innebär eftertanke och introspektion. Eller varför inte ett experimentellt år där du ska gå den där kursen i timring som du alltid funderat över? För vissa kan det vara retreat eller solitär tillvaro som är vad som behövs innan den fortsatta riktningen kan stakas ut.

Använd dig av naturliga nystarter

Ett nytt år är ett bra tillfälle för nystart, men det finns även andra tillfällen på året där du kan välja att starta nya teman. Din födelsedag, någon annans födelsedag, vårdagjämning, midsommar eller kanske när löven blir gula. Välj själv vad som är mest betydelsefullt för dig.

Kom ihåg att påminna dig om ditt tema. För mig som har eld som tema kan detta göras genom att, exempelvis, ha en eld som bakgrund i min mobiltelefon. Denna påminnelse kan göra det lättare att välja i de olika situationer du hamnar i.