”Vad skulle mitt framtida jag tycka om detta?” är en återkommande fråga som jag använder för att göra de rätta valen i livet. Det är en utmärkt metod för att handla klokt och inte överreagera i stunden. Det hela grundar sig på mitt framtida ideal-jag.
Under min skilsmässa gällde det att hålla tungan rätt i munnen. Två personer som har levt ihop länge har mycket gemensamt, en trygghet, och när detta ska ändras är det lätt hänt att ogenomtänkta handlingar sker. Stoiskt orienterad som jag är, lät jag framtiden vägleda mig.
”När du ser tillbaka på detta om fem år, hur vill du känna dig?” var den tanke som idisslades om och om igen. Innerst inne var jag både bedrövad och förbannad, av flera anledningar. Men jag ville inte säga eller göra saker som jag skulle få ångra bittert, speciellt inte då det är barn involverade.
Vad som menas med ideal-jag
För att ens kunna ha en uppfattning om den där framtids-Dan som skulle kolla på mina handlingar, behövde jag ha en idé om hur jag skulle vilja vara. Denna uppfattning hade lyckligtvis skapats under flera års arbete med personlig utveckling, och jag tycker att Jack Donovans fyra manliga dygder sammanfattar detta ideal bra.
Jag vill vara en stark, kunnig, smart, klok och modig man som är i god fysisk form och har ett positivt förhållningssätt till världen. Det går att föreställa sig detta, framförallt genom att involvera andra personer i ideal-jaget. Detta kan vara såväl fiktiva som verkliga personer.
Hur jag jobbar med mitt ideal
För mig är det ett väl inarbetat arbetssätt att hela tiden tänka på att jag vill göra mig själv stolt. Även när jag är själv hemma ser jag till att agera med värdighet. Maten läggs upp ordentligt på tallriken, städningen sköts och det finns en strävan efter att inte slösa bort tiden på onödigheter. Jag tränar. Jag klär mig respektabelt. Jag sköter min hygien.
Genom att inte gå med på att förfalla ser jag till att göra mitt framtida jag stolt. En stor del av belöningen blir, med tiden, att jag blir gårdagens framtida jag i varje ögonblick. Och genom att känna stolthet över den jag var igår, får jag motivation att fortsätta göra framtids-jaget stolt.
Hur du skapar ett ideal
Det kan vara ett gediget arbete med att ta fram ett ideal. Det gäller att inte vara för flummig och oprecis, samtidigt som du inte heller kan vara abnormt detaljorienterad. Steg ett är att helt enkelt fundera ut vem du vill vara i framtiden. Genom att sätta mål kan du bestämma dig för vilken kropp du vill ha, var du vill vara yrkesmässigt och vilken partner du vill leva med. Du bör även fundera över vilka av dina egenskaper du vill förbättra, eller kanske radera helt.
Nästa steg är att rent konkret punkta ner det du vill uppnå. Hur många centimeters biceps? Hur mycket i månadslön? Vilken bilmodell? Ja, vad som är relevant för dig. Därefter är det dags att sätta delmålen och ta de första stegen. Målsättning har vi skrivit om förut, precis som delmål, och artikeln om fake it till you make it är också relevant. Vad du ska jobba med främst här, är att utveckla en tydlig bild av vem ditt ideal-jag är.
”Hur skulle mitt framtida jag agera?”
När du ställs inför en svår situation kan du hädanefter fråga dig hur ditt framtida jag skulle agera. Försök se och höra honom. Välj sedan denna väg i den aktuella situationen. Genom att redan nu agera som den ”perfekta” versionen av dig själv, är du nu ett steg närmare honom i din utveckling.