Genom att acceptera det förflutna och förlåta gamla oförrätter kan du gå vidare i livet. Dåtiden kan inte förändras, och det finns mycket att vinna på att lägga full energi på nutid och framtid istället för att vara utse dig själv till offer. Här kommer några råd.

Inse att du kan förändra din identitet

Vad som är ”jag” för dig förändras sakta över tid, och du märker inte att det ständigt pågår en förändring. Du hade troligen inte samma syn på livet för 20 år sedan jämfört med idag. Ändå identifierar du dig som samma person. Det är för att förändringen sker steg för steg.

De goda nyheterna är att du kan styra din identitet. Oönskade egenskaper kan arbetas bort om du identifierar dem och bestämmer dig för att förändra dig själv. Gör gärna detta i samråd med dina närmaste manliga vänner. För att detta ska kunna ske behöver du dock inse att du inte ”är den du är” utan faktiskt kan förändras – ett litet steg i taget.

Undvik offerkoftan

Det är lätt hänt att lägga skulden på externa faktorer, för att rädda egot och bli fri från skuld. I själva verket ska du göra tvärtom – ta ansvar för ditt liv och fundera på hur du kan/borde agera istället för att skylla ifrån dig på andra. Det finns gott om exempel på män som har levt betydligt tuffare och hårdare liv än du, och förlorat så mycket mer, och som ändå agerat konstruktivt och lyckats bra med sina liv.

Den som skyller ifrån sig på andra, lägger också möjligheten till förändring utom sitt eget räckhåll. Du blir en påse i vinden, ett bittert offer som bara gnäller medan åren går. Gör det bästa av situationen, spela med de kort du fått och se till att skapa dig ett liv som vill leva. Jag är fullt medveten om att vi alla drabbas av det ena och det andra, utan att ha gjort oss förtjänta av det. Det är ändå ingen ursäkt för att bete sig som ett offer. Se till att leverera och vinn utifrån dåliga förutsättningar. Segern blir desto ljuvare då!

Energin du lägger måste vara väl investerad

Jag vet ett flertal personer som tillåter gräl och osämja fortgå år efter år, med det enda resultatet att båda parter fortsätter att vara uppretade. Jag vet fler fall av personer som lägger maximal energi på bråk med myndigheter, överklagan av gamla beslut, jakt på ekonomiska medel av olika slag, med mera med mera! Det sorgliga är att den energi som läggs ner sällan motsvarar den vinning ansträngningen kan ge.

Jag vet några få exempel där personer vunnit mot organisationer för arbetsskador och liknande, men aldrig utan att vederbörande fick göra sig till expert på området bråket gällde. Utslaget på antalet timmar som lagts ner på grälet blir ”timlönen” troligen inte speciellt hög. Alla dessa timmar hade kunnat läggas på betydligt mer konstruktiva saker.

Låt inte gammalt groll definiera dig som person

Här ute på landsbygden är det ingen ovanlighet att grannar blir osams, och för all del inte heller fd äkta par. Återigen ser jag ett flertal exempel i mitt inre, där människor lägger enorm energi och tid på att träta med varandra. När de träffar utomstående är det inte ovanligt att samtalsämnet för dagen/kvällen kretsar kring gräl med grannar/släkt/ex.

Mitt råd är att inte bli den personen som jag beskriver här ovanför. Faktum är att det är väldigt tröttsamt att lyssna på ännu en timme om hur hemsk din fiende är och vad han/hon har gjort denna gång. Var istället en konstruktiv man av värde, någon som andra högaktar och som ger dem inspiration till att leva ett gott liv. Fundera på hur du vill bli beskriven av andra: en grälsjuk pratkvarn, eller en man som hjälper andra med värdefulla råd/inspiration i livet.

Förlåt och acceptera

Förlåt dem fader, för de vet inte vad de gör”. Du känner nog igen dessa berömda ord. Genom att acceptera världen, människorna och deras gärningar – utan att se dig som ett offer – kan du uppnå frid. Omge dig med rätt personer, var förberedd på svek och problem, men hoppas på det bästa. Det är allt du kan göra. Gör ditt bästa, acceptera allt som händer utan att försjunka i illvilja, hämndbegär och bitterhet.

Jag har själv en harmonisk relation till min exfru idag, även fast äktenskapet slutade på ett dåligt sätt med svek. För att nå dit behövde jag ingalunda godkänna det ena eller det andra, utan helt enkelt bara tänka att ”det är som det är”. Makten i mitt liv har jag, och det jag råkar ut för är inget jag har förtjänat eller inte förtjänat. Det bara är. Mina barn mår bra för att jag inte bråkar med exet – och det är det enda som spelar någon roll för mig.

Hur du släpper taget

För att låta det förgångna sjunka likt ett gistet skepp i havsdjupet behöver du få ett utifrånperspektiv på ditt liv. Det jag rekommenderar är att du dagligen mediterar, även om det kan ta emot och du säger saker som ”meditation är inte för mig”. När du mediterar får du också enklare att släppa taget om det förflutna, bli mindre reaktiv och mindre beroende av känslor (för oss män – ofta aggressioner).

Det andra steget jag rekommenderar är att du stakar ut en framtid. Sätt upp mål för din personliga utveckling. Därefter handlar det om att följa din plan, samtidigt som du ser till att inspirera dig med bra litteratur/filmer/med mera och drar ner på destruktiv input som gnälliga människor och nyheter.

Bli den du vill bli

Bygg dig ett idealjag. Fundera över hur den perfekta versionen av dig skulle vara, och hur han skulle handla i varje givet ögonblick. Låt tanken på honom vägleda dig. Använd honom inte som jämförelse på hur du borde ha agerat, utan som ett verktyg här och nu. Sträva efter att bli honom.

Ta inspiration av män som du ser upp till. Använd dem som förebilder och låna delar av dem för att skapa ditt idealjag. Vänd blicken framåt och se med tillförsikt på den framtid du vill skapa, istället för att vara bitter av de dåliga erfarenheter du har haft.