Ibland skiter det ihop sig, och du står handfallen inför ett problem. Det vanligaste är att du löser problemet, men ibland är det bättre att upplösa det. Det vill säga: lösa problemet genom att se till att det inte behöver lösas.

Exempel på att lösa och upplösa

Ett exempel: Du ska laga mat. Du är sugen på grillat kött och ska grilla. Detta planeras redan kvällen innan, och du lägger ditt kött i din godaste marinad (hemligt recept som innehåller vitlök, svartkrut med mera). När det är dags att sätta eld på grillen upptäcker du att det varken finns tändvätska eller grillkol. Någon gasolgrill har du ej.

Om du ska lösa problemet: du får sätta dig i bilen och åka till affären, gå in till grannen och låna eller ringa och be någon komma med grillgrejer.

Om du ska upplösa problemet: ugnsgrilla köttet och slipp ödsla tid.

Ett annat exempel på att upplösa ett problem

Du har lagt ner över 40 timmar på att väga för- och nackdelar mellan två olika gym. Båda har sina fördelar, men de har också nackdelar. Det ena gymmet ligger långt bort, men är mycket bättre utrustat. Det är dock alltid knökat med folk och det tar lång tid att träna – både resa och väntan på plats. Det andra gymmet ligger nära och är inte så knökat, men instruktörerna är inte bra och det är dessutom dubbelt så dyrt. Om du vill upplösa problemet ser du till att lära dig träning själv via en personlig tränare, och så skaffar du hem utrustningen.

Ett tredje exempel

”Hoppa inte innan du kommer till hindret” brukar jag säga. Ofta är vi teoretiskt lagda personer benägna att lösa saker som vi aldrig ens ställs inför. ”Vad händer om det regnar i morgon?”, ”Tänk om X gör Y” och så vidare. Ett elementärt sätt att upplösa problem är att faktiskt ta saker som de kommer. Inte fundera ut lösningar på allt och inget (vilket är väldigt tidsödande). Jobba med dig själv och bli flexibel, så slipper du fundera så mycket.

Vad är fördelen med att upplösa ett problem?

Du sparar tid. Det som inte behöver lösas ska inte lösas.