Att gå emot strömmen och rådande normer kan vara väldigt riskfyllt, men det kan även leda till enorma framgångar. Här är några exempel och förslag på rebellisk framgång från förr och för vår tid.

I början av sextiotalet var de flesta länder i västvärlden fortfarande kristna, homogena och konservativa. Detta var bördig jord för icke-traditionella rebeller främst från vänstern. Elvis Presley kunde skapa rubriker bara genom att vicka på höfterna. Kvinnor som brände sina bh:ar i protest mot patriarkatet skapade världsnyheter, och böcker som ”Räddaren i nöden” från 1951 av JD. Salinger (om en felaktigt åtalad svart man) ansågs vara modigt och banbrytande.

Den tidens utbölingar är vår tids ikoner

På den tiden var det riskfyllt att skända flaggan eller kyrkan. Killar med långt hår och örhängen gick emot strömmen, och kvinnor som vågade vara lösaktiga riskerade sneda blickar i hembyn. För en del av den tidens rebeller gick det illa, det slutade med drogöverdoser, social alienering eller till och med fängelse.

Men många av dem blev oerhört framgångsrika genom att utmana vad som då ansågs vara accepterat, idag ser vi dom som ikoner och de hyllas konstant i massmedia och filmer.

Det nya etablissemanget

För varje decennium sedan dess fram till vår tid har upprorsmakarna tvingats flytta narrativet längre och längre till vänster, och bli mer och mer vulgära för att få uppmärksamhet. Den tidens rebeller är och har i decennier varit det nya etablissemanget. Idag är normen att skratta åt kristendomen, att vara feminist samt håna västerländsk kultur och identitet.

Som man är det ”inne” att vara fjollig, och kvinnor som försöker härma parodier på män (typ Mad Men) lyfts fram som starka och modiga.

Om du hyllas i massmedia är du inte emot makten, du är makten

De som lyfts fram av etablissemanget som exempel att följa, är per definition inte rebeller, dom är makten. Att tala om klimatångest, se mensbindor som konst eller gå omkring med en antirasistisk slogan på tröjan är lika normbrytande som det var att vara nazist i trettiotalets Tyskland.

Inom metapolitiken brukar man säga att politik är nedströms från kulturen, detta innebär att politiska förändringar föregås av förändringar inom kulturen. Men så länge du tillhör motståndet är det bäst att inte förvänta sig någon välvilja från maktens språkrör – massmedierna.

Exempel på subkulturella strömningar som förändrade vår värld

Berlinmurens fall föregicks av ett långt missnöje från den tysta majoriteten, när muren väl föll tog det resten av världen på sängen, men för många som levde i DDR var detta bara en tidsfråga. När porrtidningar som Hustler började tjäna seriösa pengar på att tilltala mäns mest perversa fantasier följde en lång juridisk och kulturell kamp innan porren blev en del av vår vardag.

När hårdrocksstjärnor började använda sig av satanistiska texter och symboler försökte ett dåtida kristet etablissemang stoppa dem med alla till buds stående medel. Idag står kyrkorna tomma, och kristna krönikörer som Marcus Birro väcker hat från etablissemanget för att han talar om Gud.

Exempel på män som framgångsrikt går emot strömmen idag

Om du vill veta vilka som idag tillhör makten, ta reda på vilka massmedierna inte vill kritisera. Om du vill veta vilka som går emot strömmen, se till vilka massmedierna ständigt skriver illa om. Här vill jag kort ta upp några kända och mindre kända exempel på män som med framgång gått emot strömmen.

Donald Trump: oavsett vad du tycker om Donald Trump och hans politik, är han ofrånkomligen en nagel i ögat på såväl globalister som massmedia. Trump såg att det fanns en demografi av missnöjda väljare (främst republikaner, men även demokrater) som ingen annan politisk kandidat vände sig till.

I Sverige skrev flera av de största tidningarna att hans motkandidat hade segern i sin ask, och att hon med nittio procents säkerhet skulle vinna. Nu vet vi alla hur det gick.

Jordan B Peterson: en torr kanadensisk professor i psykologi som innan han slog igenom bara hade en liten följarskara på Youtube där han postade sina föreläsningar om mytologi och analyser av mänskligt beteende. När Kanada lagstiftade om att lärare måste tilltala ”transpersoner” med de pronomen de själva känner för, postade Peterson en video på YT där han svor att aldrig följa denna lag om de så skulle sätta honom i fängelse.

Etablissemanget i Kanada och resten av västvärlden var rasande och attackerade Peterson med full kraft på alla fronter. Men professorn lyckades vända detta enorma motstånd till framgång. Hans nya bok ”12 livsregler” (recension kommer) är en av de största bästsäljarna inom sin genre, och Peterson är ansedd av många som en av vår tids viktigaste intellektuella.

David Eberhard: David var tidigare överläkare vid S:t Görans sjukhus för psykiatri. Utifrån observationer i hans arbete skrev han boken ”i trygghetsnarkomanernas land” som släpptes 2005. I denna bok började David reta upp flertalet snöflingor och sålde fram till 2009 över 50 000 exemplar av boken.

Men detta var bara början, under 2009 släppte han uppföljaren ”Ingen tar skit i de lättkränktas land” och förra året släppte han boken ”det stora könsexperimentet”. Med sitt stora kunnande och välformulerade kritik har han blivit något av en Peterson för Sverige.

Råd till vår tids upprorsmakare

Fånga stunden: ett känt citat lyder ”ingen kan stoppa en ide vars tid är kommen”. Innan du väljer att gå ”All In” på din banbrytande musikstil, livsfilosofi, företagside eller politiska manifest, försök att utvärdera vad just din ide har för potential just nu. Att Donald Trump lyckades slå igenom mot alla odds visar att han hade kännedom om strömningar i samhället som massmedia inte hade. En Donald Trump hade troligtvis inte haft en chans att ens bli nominerad tio år tidigare.

Håll balansen: i komedin ”Tropic Thunder” säger Robert Downeys karaktär den nu kända repliken ”Never Go Full Retard” med avseende ”ta det inte för långt”. Om du töjer på de politiskt korrekta spelreglerna kan det göra dig populär hos folket och irritera makten tillräckligt för att ge dig uppmärksamhet och följare. Men om du provocerar för mycket är risken stor att du bara väcker förakt och blir ett alibi för det styrande narrativet, eller i värsta fall hamnar i fängelse. Hitta balansen!

Var seriös i din stil och beteende: bara för att du är en dissident behöver du inte göra dig själv till en total utböling. Ja Elvis skiljde sig från mängden när han slog igenom, men han var också jävligt cool! Du ska givetvis vara dig själv, men var den bästa versionen av dig själv. Ingen följer en luffare. Läs även hur du kan bemästra din stil.

Jobba hårt och producera kvalitet: en konstnär kan få mycket uppmärksamhet bara genom att skapa konst som provocerar, men för att den ska tas på allvar måste folk vilja se den. Om du vill skapa musik emot strömmen, börja med att bli en mästerlig musiker. Om du vill skriva böcker som krossar tabun, börja med att lära dig skriva, msm har inte en särskilt hög standard. Läs även vår intervju med John från bandet Lilou & John.

Picasso må ha blivit känd för sina mer surrealistiska målningar, men innan dess kunde han även måla realistiskt, dessutom slog han inte igenom förrän efter sin död. Bruce Lee skapade sin egen kampsport, men han växte upp med och var en mästare i Wing Chun innan dess. Lär dig traditionerna innan du bryter mot dom.

Lär dig att hantera hat och kritik: när du går emot strömmen kan du snabbt få många lojala följare, men när etablissemanget kraftsamlar mot en kulturyttring de inte gillar, kan du snabbt bli föremål för hat från en betydligt större pöbel. Om du inte har ett starkt psyke som klarar att ta emot mycket hat och kritik, är livet som dissident troligtvis inte för dig. Om du väljer att gå denna väg, lär dig att praktisera stoicism.

Gör dig själv så oberoende som möjligt: som jag skrev inledningsvis är livet emot strömmen ingen garanti för framgång. Om du väljer att skriva, skapa musik eller arbeta politiskt i en subversiv riktning, är det viktigt att du har livlinor i form av vänner och kontakter. Om du dessutom har en familj att försörja är det extra viktigt att du inte slutar jobba för att kasta dig in i en kamp mot den politiskt korrekta industrin. Att slå igenom en åsiktskorridor tar ofta tid och innebär många år av hårt motstånd (utan lön).

Var inte anti bara för sakens skull: om du väljer att vara anti mot allt som massmedia och populärkulturen skapar är risken att du slutar som en foliehatt, typ som Alex Jones (Infowars). Även om massmedia ljuger om det mesta, betyder det inte att jorden är platt bara för att en i övrigt notorisk lögnare säger att jorden är rund. Kom ihåg att de mest effektiva lögnerna ofta innehåller korn av sanning. Lär dig se nyanserna och var beredd att revidera dina uppfattningar när du erhåller ny information.

Revolutionen är en fest – ha roligt

Att tillhöra en liten minoritet som ser sanningar som majoriteten inte förstår, kan ofta vara tungt, ensamt och otacksamt. Men det bör även vara roligt och frigörande att vara pojken som pekar och skrattar åt den nakna kejsaren. Den förra revolutionen som förändrade västvärlden i slutet på sextiotalet var kantad av krig, fängelsestraff och intellektuella strider. Men det var även en tid för sex, droger och Rock n Roll.

Att vara dissident idag kommer för många innebära repression och motstånd, men det borde även innebära tankens frihet, innovation och ett liv kantat av skratt mot vår tids puritaner. Och om du spelar dina kort rätt kan du både leva som en varg bland fåren i denna tid, och förtjäna din plats i framtidens pantheon över vår tids män som vågade gå emot strömmen.