Har en medelålders kvinna på Aftonbladet svaret på varför den unge mannen bakom Avicii tog sitt liv? Är manlig gemenskap dåligt för män? Varför lider allt fler män av ångest?
Jag är inget fan av den musik som Tim Bergling bakom Avicii producerade, men jag tycker att det är tragiskt när en begåvad ung man går bort för tidigt. Det som föranledde detta inlägg är att en kvinna på Aftonbladet har skrivit om Aviciis död. Hon insinuerar i en artikel att hon vet vad som saknades i denna unga mans liv. Hon påstår att det är en manlig kultur. Med allt för få kvinnor som hindrade Tim från att ta ett avbrott från sin karriär och som indirekt ledde till hans död.
Är manlig gemenskap dåligt för män?
Jag vet inte om Tim hade få kvinnor i sitt liv, det tvivlar jag starkt på med tanke på hans framgångar. Det jag vet är att många unga män idag saknar autentiska gemenskaper uteslutande för män. Exempel på detta är herrklubbar, skytteklubbar och vissa yrken som tidigare varit dominerade av män. Detta beror givetvis främst på påtvingade kvoteringar pådrivet av feministlobbyn.
Eftersom män och kvinnor i regel har väldigt olika utmaningar i livet vore det logiskt att män ofta är mer hjälpta av stöd från andra män som förstår deras specifika manliga problem. Och att kvinnor, av samma anledning, oftare behöver stöd från andra kvinnor. Möjligtvis var många män i Tims liv mer engagerade för ekonomiska anledningar än för hans eget välmående. Om så var fallet behövde Tim snarare bättre män i sitt liv än färre män.
Läs även Dan Forslunds artikel Vikten av manlig gemenskap och Varför Maskulint stöttar mansfria festivaler.
Varför lider allt fler unga män, precis som Avicii, av ångest och social stress?
Till skillnad från Aftonbladet tänker jag inte spekulera i vad som ledde till att Tims tog sitt liv. Det vi däremot vet från hans egna uttalanden är att han led av svår ångest, scenskräck och press från sin omgivning. Att en ung man som uppnår så stora framgångar i så ung ålder upplever en enorm press är inte förvånansvärt. Den ångest han berättat om i intervjuer är han dock långtifrån ensam om bland unga män. Lägg därtill på en kulturelit som ständigt pekar ut manlighet som något negativt och skamligt.
Män faller idag efter i nästan alla områden, i karriär, studier och hälsa, vilket ses som en positiv utveckling av feminiserade politiker och medier. Vi förväntas fortfarande att axla de traditionella rollerna som beskyddare och försörjare samtidigt som vi får skulden för i princip alla världens problem. När vi är framgångsrika beskylls vi för att hålla kvinnor tillbaka från att lyckas. Och när vi inte lyckas och drabbas av motgångar som arbetslöshet, depression och sjukdomar, säger man åt oss ”var en man och sluta gnälla” tacka fan för att alltfler män lider av ångest.
För män som läser detta och själva lider av ångest rekommenderar jag följande artikel på Maskulint Hur du hanterar ångest.