Vår artikel om ”Fyra egenskaper som utmärker en alfa” är till dags dato vår näst mest lästa artikel med nära 15 000 visningar. Detta tyder på att många män vill veta hur de kan bli mer alfa. Men ofta är det minst lika viktig att förstå vad en alfahanne inte ägnar sig åt.

Diskussionen om vad som är alfa och beta ofta är kontroversiell. Detta eftersom många vill läsa in sina egna värderingar i dessa begrepp. Att definiera vad som är en alfaman är ingen exakt egenskap, även om de flesta känner igen det när de ser det. Däremot ser jag alltför många män som ägnar sig åt omanliga beteenden och tror att dessa är alfabeteende.

Nedvärderar sig själv inför andra

Jag säger inte att en alfahanne aldrig kan dra ett lättsamt skämt på sin egen bekostnad. Men det är en stor skillnad mellan att ha en hälsosam självdistans och att sänka sig själv inför andra. Om du är en man av högt värde kan du kosta på dig att skoja om hur du innerst inne är en riktig Starwars-nörd (läs även Maskulina nördar), men du gör inget av följande:

Nedvärderar sin stam/ursprung:

En dag på gymmet såg jag en ung vit kille stå och smöra för ett gäng svarta killar, vid ett tillfälle sa han ”vita killar blir lite intimiderade av er eftersom vi har små kukar”. Jag gick förbi, klappade han på huvudet och sa ”tala för dig själv PeeWee”. De svarta killarna och jag garvade åt honom.

Det spelar ingen roll om du är svart, vit, asiat eller en jävla marsian, du pissar inte på din egen stam eller din etnicitet. Återigen, det är skillnad på självdistans och självförnedring.

Nedvärderar sin kapacitet:

När en kvinna säger ”jag vet inte ens hur min dator fungerar tihi” tycker vi att det är lite gulligt. När en man skyltar med sina oförmågor gör han sig oattraktiv, kvinnor vill inte ligga med honom, män ser ned på honom och arbetsgivare vill inte anställa honom.

Vi ska givetvis inte ljuga om vad vi inte är bra på ännu, men det finns ingen anledning att basunera ut hur värdelös du är till omvärlden.

Nedvärderar dina bedrifter:

Återigen, vi ska givetvis inte ljuga eller försöka blåsa upp våra bedrifter, men det finns inte heller några anledningar till att förminska dem. Kom ihåg att du är ditt eget varumärke, särskilt idag med alla sociala medier och dylikt. Den dagen du blir arbetslös, förvänta dig inte att din omgivning kommer hjälpa dig hitta ett jobb, om du tidigare gått runt och skyltat med hur dålig du är på allting.

Gör en inventering över dina kunskaper och färdigheter, stora som små, var ärlig och äg dem.

Är en fanboy eller jagar bekräftelse utan att erbjuda något av värde

Det är sunt och nyttigt att ha manliga förebilder och lärare. Det är inte sunt eller manligt att springa omkring andra som en liten knähund för att få spegla sig i deras glans. När du upphöjer en annan man till gudastatus och enbart spenderar dagarna med att överösa honom med beröm, får du dig själv att framstå som mindre, du får inte honom att verka större.

En alfaman som befinner sig på vägen mot storhet, blir inte intimiderad eller starstruck av andra stora män, han identifierar sig med dem. Han respekterar deras bedrifter och försöker lära sig av dem. En annan aspekt av detta är att om du vill ingå i en krets av framgångsrika män, fast du inte nått deras nivå ännu, då måste du erbjuda dem något av värde, inte bara tigga uppmärksamhet som en liten hundvalp, läs även om ”hur du bygger nätverk”.

Kompromissar med sin integritet och övertygelse

Något du aldrig hör från en alfahanne är ”jag tänkte åka på entreprenörsmässan, fast min flickvän ville verkligen att jag skulle följa med till Ikea”. Eller ”jag ville hålla dieten, men polarna ville verkligen att jag skulle följa med till sportbaren”. En alfa sätter alltid sina egna mål och övertygelser först, inte för att han är en skitstövel, utan för att han vet att hans värde bestäms av hans egna handlingar.

Din flickvän vill säkert att du ska missa din mastermind-grupp för att bära hennes kassar på H&M. Men det kommer inte hindra henne från att knulla med Peter från bokföringen vid nästa firmafest, eftersom du blivit en ointressant soffpotatis.

Dina polare vill säkert att du ska dricka öl med dem på helgerna, hellre än att bli snygg, vältränad och höja din biologiska ålder med trettio år. Men de kommer inte missa nästa fotbollsmatch för att hålla dig sällskap när du ligger på sjukhuset med en dålig lever.

Gnäller och kommer med ursäkter

Här måste vi göra en viktig distinktion mellan en förklaring och en ursäkt. Om du nyss kommit igång med träningen efter ett år av rehab på grund av en skadad axel och någon frågar dig varför du är i dålig form. Om du svarar sanningsenligt (utan bitterhet) att du haft en lång period utan träning på grund av din skadade axel, men att du ser fram emot att komma tillbaka i form igen. Då är det bara ett konstaterande av fakta.

Men om du blir defensiv och svarar något i stil med ”jag var faktiskt jävligt vältränad för ett par år sedan, men så pajade axeln och nu är jag tillbaka på ruta ett, annars hade jag sett ut som Adonis vid det här laget”. Då framstår du enbart som en gnällig liten slyna som kommer med ursäkter för sin usla fysik.