Om jag lovade att ta ned månen åt någon, skulle jag inte få ro förrän jag tagit ner månen. Därför ger jag aldrig några sådana löften. För en mans rykte är att han håller vad han lovar grundläggande. Och en mans rykte är vad en man står och faller med.
Vikten av att alltid hålla vad du lovar
En man som gör människor besvikna en gång kan bli förlåten, men den som gör en vana av att aldrig hålla vad han lovar kommer att bli sedd som en usel man. Tänk efter själv vilka män du beundrar och ser upp till i bekantskapskretsen. Är någon av dem slarviga med sina löften? Troligen inte.
Förklaringen är att en man är vad han gör, han förtjänar sitt värde genom att agera. Löften och att hålla sitt ord är en mycket viktig del i att vara en bra man. En bra man är någon du kan lita på även i kris och krig, och det går helt enkelt inte att lägga sitt eller sina barns liv i händerna på någon som inte håller vad han lovar.
Lova aldrig för mycket
”Underpromise and overdeliver” är ett känt begrepp inom affärsvärlden, som brukar härledas till McGraw-Hill. Poängen med detta är att vi aldrig ska lova för mycket, utan hellre överraska med att leverera över förväntan. När det gäller löften mellan människor skulle jag dock säga att det räcker med att hålla sitt ord.
Det är dock ett väldigt gott råd att aldrig lova för mycket, framförallt för oss män som ser det som en viktig del i att vara man att hålla löften. De gånger vi lovar för mycket behöver vi nämligen, för att behålla vår heder, genomföra vårt åtagande. Jag har själv tvingats genomföra sådant jag själv förlorat på vid ett flertal gånger. Inte minst till barnen. Inför dem ser jag det som väldigt viktigt att agera som en god förebild.
Egna erfarenheter av män som lovat för mycket
Jag jobbade en gång med en man som hade som vana att lova för mycket. När jag och andra utfört goda arbeten ihop med honom sade han ofta ”bra jobbat grabbar, jag får bjuda på en öl”. Något som aldrig skedde. En av mina närmare vänner på den arbetsplatsen brukade ibland säga ”hur blir det med den där ölen?” varpå den ”skyldige” skrattade nervöst.
På en annan arbetsplats råkade jag istället ut för en chef som lovade saker som löneökning om jag uppnådde ett bestämt mål, något som gång på gång bortförklarades. Vad som hände är att jag tappade respekten för denne man. Han bad för all del om ursäkt med ”jag är en man som håller vad jag lovar” som tillägg. Men det var han ju inte. En hedervärd man hade tagit av sina egna pengar för att klara att upprätthålla löftet.
Den som lovar för mycket som företagare
Under min tid som företagare har jag jobbat med flera underleverantörer som lovade att de skulle vara klara långt tidigare än de slutligen var. Detta resulterade i att mitt företag fick bära hundhuvudet inför slutkunden. Här blev alltså någon annans agerande något jag fick ta skulden för, och förlorade på. Dessa underleverantörer fick sällan någon andra chans av den anledning.
När jag själv jobbat som underleverantör har jag också lovat för mycket, men i dessa fall har jag tagit tjuren vid hornen och levererat i tid. Vilka var de som förlorade på att jag fick slita extra hårt och jobba intensivt, utifrån ett kontrakt som var orealistiskt från första början? Jag själv och indirekt min familj.
Peter och vargen
I den traditionella sagan om Peter och vargen ropar herdepojken ”vargen kommer” en gång för mycket. När vargen slutligen kommer är det inte längre någon som tror på pojken. Det är också så det går för den man som inte håller sina löften. I slutändan är det ingen som tror på honom, hans trovärdighet är borta. Om han en dag behöver hjälp kommer hans chanser att vara obefintliga.
Det vi alla bör tänka på är att aldrig bli den där mannen utan trovärdighet. Ett löfte som inte kan hållas är inte samma sak som en lögn, men i realiteten är gränsen mellan de två ofta hårfin.
Läs även:
De fyra manliga dygderna
En man är vad han åstadkommer