Sedan jag läste boken ”Sex At Dawn”, en rätt kontroversiell bok om människans sexualitet, har jag funderat mycket på detta med kroppsdoft. Dessutom har jag minimerat användandet av deodorant och parfym.

Vad har boken med t-shirts och dofter att göra?

I boken nämns ett test där olika kvinnor fick lukta på mäns t-shirts, med intressanta resultat. Framförallt visade testet att dofter spelar in när vi väljer partner. Läs mer här om du inte har för avsikt att läsa boken.

Varför jag slutade med schampo

För mig är det inga konstigheter att sluta med kemikalier avsedda för min kropp. Schampo har jag inte använt regelbundet på närmare 10 år. Balsam nästan lika länge (använde endast balsam under den tid jag fortfarande hade långt hår). Resultatet är att min hårbotten mår bättre, mitt hår luktar gott (av bara vattentvätt med gnuggande av hårbotten).

Jag snappade upp en konversation mellan två personer på Twitter om något som de kallade ”nopoo”, en rörelse för att minska kemikalier. Nyfiken som jag är bestämde jag mig för att också testa utan schampo. Tanken ”behövde de verkligen detta på stenåldern” hade slagit mig. Då experimentet föll väl ut fortsatte jag utan schampo. Ni som är hårlösa på huvudet har så klart kört utan schampo en bra stund, men detta är riktat till de som har hår.

Varför jag slutade med deo och rakvatten

Under min tid som journalist läste jag en gång en text som förklarade hur forna tiders människor gick på dass (tillsammans) och artikeln tog även upp detta om kroppsdoft. Tyvärr har jag inte en susning om vem som skrev texten, men poängen är att den moderna människan dränker sin egen doft i parfym. Här såddes ett frö. Självklart skulle vilken djurart som helst missgynnas av att inte kunna känna sina artfränders doft.

När jag tog del av t-shirtexperimentet kom jag att tänka på detta med människodoft igen, och bestämde mig helt enkelt för att testa utan. Jag har sedan dess, högst ovetenskapligt, frågat min flickvän om min kroppsdoft och hon gillar den. Skall tilläggas att jag tvättar bort stinkande svettdoft med tvål, men i övrigt försöker jag bibehålla min naturliga kroppsdoft. Själv föredrar jag även kvinnodoft utan parfym, som jag menar har ett visst drag av vanilj.

Hur kroppsdoften kan påverkas

Svetten från en stressad person luktar i regel illa. Jag liknar det vid kattpiss. Genom att hålla sin mentala hälsa i schack kan du högst troligen även påverka din kroppsdoft. Den mentala hälsan är tätt sammanknuten med träning, och därför bör du röra på dig och hålla dig i god form.

”Du blir vad du äter” är en klyscha som det ligger mycket i. En stor del av vår doft kommer även från vad vi äter. Vissa som äter mycket lök kan dofta ”genom huden”, och den som har druckit mycket alkohol luktar inte heller så gott. Stora mängder kaffe är ingen källa till god kroppsdoft. Se därför till att äta mat med bra råvaror, samt undvik snabbmat och liknande.

Vilken är min poäng med kroppsdoft?

Genom att din kroppsdoft märks tydligt, inte göms under lager av parfym, kommer du att attrahera kvinnor som du borde attrahera. Och stöta bort kvinnor du inte borde attrahera. Detta är min enkla poäng med denna artikel. Det handlar helt enkelt om att undvika falsk marknadsföring.

Precis som det ibland är bra att flagga med sina värderingar (dra till sig likasinnade, stöta bort oliktänkande) är det bra att lukta som den man du är. Genom de årtusenden av evolution vi genomgått, har vi endast dränkt in oss i kemikalier under några få. Det är dags att fundera över en återgång.