En höjd levnadsstandard till följd av ekonomiska framgångar och den fria marknaden har gett oss många bra saker, en explosion av teknologiska hjälpmedel, kommunikation, transport, medicin, köksredskap, mobiltelefoner you name it.

Den lite mer extrema baksidan av detta kan vi se i program som Lyxfällan, där människor som vill hänga med i äga-prylar-spelet skuldsätter sig för att kunna ha och äga så mycket som möjligt. Men även bland många som inte är kompletta idioter som är välutbildade och tjänar bra blir det lätt så att de anpassar sin livsstil till lönen så att det ändå inte är mycket kvar av pengarna i slutet av månaden.

Vad är spartansk och spartanskt leverne?

Redan de gamla stoikerna med filosofer som den Romerska kejsaren Marcus Aurelius och Seneca visste värdet av att skala ned på sin livsstil istället för att falla för marknadens lockelser om status, snabba njutningar och bekvämligheter. Samma budskap om måttlighet och en minimalistisk livsstil kan vi finna bland krigarfolket i Sparta (varav begreppet spartanskt) till såväl Buddhismen som Kristendomen.

Att leva Spartanskt är att leva enkelt och hårt, du äger inte mer än du behöver, du äter inte mer än du behöver, du engagerar dig inte i onödiga saker som tar av din tid och dina resurser. Du lever minimalistiskt och praktiskt. Nedan går jag igenom några av fördelarna med en spartansk livsstil.

Det gör dig hårdare

När du förvägrar dig själv omedelbar tillfredsställelse som med snabbmat, porr och tv-serier. När du väljer att promenera istället för att ta bilen eller bussen. När du väljer att äta enkel men nyttig mat istället för att laga en lyxmåltid, att ta en kall dusch istället för ett långt bad. Att bära några få praktiska plagg istället för dyra märkeskläder. Att läsa böcker istället för att skaffa en stor platt-tv och så vidare.

Detta gör dig hårdare, du blir starkare fysiskt och mentalt när du inte ständigt behöver underhållning, snabbmat och bekvämligheter för att vara nöjd.

Det sparar tid och pengar

När du inte behöver fundera på vad du ska äta, vilken film du ska se, vad du ska ha på dig och så vidare, då sparar du tid. En middag för dig kan vara en burk tonfisk och ett par nävar med grönsaker och olivolja, du behöver inte laga en trerätters middag. Du har inte så många uppsättningar kläder, bara några få praktiska plagg som passar de flesta situationer. Du bryr dig inte om inredningsdetaljer, du behöver inte tjugo redskap i köket, du behöver inga prydnadskuddar, en smartwatch eller den senaste Mac Pro, alla dessa saker binder bara upp din tid och dina pengar.

Det gör dig oberoende

Som Tyler Durden sa ”det du äger kommer att äga dig”. När du gör dig beroende av en massa saker som kostar pengar blir du tvungen att jobba mer och oftare, detta i sin tur gör att du blir mer beroende av din chef och dina överordnade. Varje gång du påbörjar en prenumeration på Netflix, en tidning eller dylikt så binder du upp dina pengar och din tid till saker du egentligen inte behöver. Att ha möjlighet att köpa saker är givetvis inte fel, men när du gör dig själv beroende av dem så förslavar du dig själv.

Spartansk väg gör dig smartare

När du inte hela tiden väljer den enkla vägen och istället försöker tänka minimalistiskt tvingas du tänka mer och smartare. När du skär upp ditt eget kött, lagar mat utan köksassistent, lär dig laga bilen själv och så vidare, tvingar du dig själv att utvecklas och bli smartare. Istället för att insupa populärkultur hela dagarna via dagstidningar och tv-program läser du istället böcker från ditt lokala bibliotek. Du lär dig själv saker på riktigt som du faktiskt har nytta av när du behöver det.

Det gör dig mindre orolig

Om elen stängdes av i din byggnad på grund av ett elavbrott berör det dig inte nämnvärt. Om det inte går några bussar till centrum på grund av snöoväder har du inga problem att vada genom snön för egen kraft. Om du blir varslad från jobbet har du inga problem med att leva på små medel under en längre tid. Vad många andra upplever som katastrofer ser du som mindre gupp i vägen.

Att leva Spartanskt behöver dock inte innebära att du inte vill förvärva pengar, mark och egendomar. Det behöver inte heller betyda att du aldrig kan njuta av ett varmt bad, en underhållande film eller en god måltid. Det enda det betyder är att du inte är beroende av allt detta och att du samtidigt gör dig själv starkare, smartare, friare genom att anpassa dig till en mer hållbar livsstil.