Världen rör sig så snabbt dessa dagar att mannen som säger ”det går inte att göra” ofta blir avbruten av någon som gör det – Elbert Hubbard
Uttrycket ”världen rör sig snabbare” är egentligen ett uttryck för att det känns som att tiden går snabbare, eftersom det händer så mycket i världen samtidigt att det är svårt att hänga med. När jag skriver detta befinner vi oss definitivt i en sådan tid. Flyktingkris, Coronakris och sannolikt en kommande ekonomisk kris.
När så många katastrofer inträffar samtidigt reagerar vi som människor ofta på ett av två sätt. Det första är att bli totalt handlingsförlamad. Det andra är att få panik och börja agera destruktivt. Dessa typer av respons bygger på Murphys lag – om det värsta kan inträffa, kommer det sannolikt att göra det. Men det finns ett mer hoppfullt synsätt.
Krisen krossar dina illusioner om ”nån gång”
De flesta människor som är unga eller medelålders, utgår från att de har en lång tid på sig att leva och utvecklas. Detta är troligtvis en av dom största anledningarna till att vi ofta skjuter upp saker vi vill göra, tills det är försent. Vi tänker ”nån gång” ska jag skriva den där boken, byta jobb, börja träna, säga vad jag tycker och så vidare.
Men desto äldre vi blir, desto mer inser vi hur begränsad vår tid verkligen är, åren känns kortare och vi blir ofta mer bräckliga. Först då inser många att dom slösat bort en stor del av sitt liv på att vänta. Men när en kris inträffar som gör tillvaron oberäknelig, får vi en chans att uppleva denna insikt i förtid.
Du var aldrig så trygg som du trodde
Sanningen är att din tillvaro aldrig var så trygg som du trodde, varken innan krisen eller under krisen. De flesta människor skulle sannolikt bli traumatiserade om de var lika noga med statistik över antal döda på grund av för hög konsumtion av socker, bilolyckor, miljögifter med mera, som de är vid händelse av en pandemi eller krig.
Skillnaden mellan massdöd varje år orsakad av skräpmat och massdöd orsakad av en pandemi, är att den senare händelsen är relativt ovanlig och dödar fler människor på kortare tid. Vi är alltid mer rädda för något som vi inte tidigare känt till än de faror vi är vana vid. Nu blir människor som vandrat i sömnen hela livet plötsligt medvetna om livets ovisshet.
Framtiden är oviss – vad gör du nu?
Vad skulle du göra om du göra ifall du fick cancer och läkarna sa att du bara har ett år kvar att leva? De flesta av oss behöver som tur är aldrig ställas inför den frågan. Men vi borde ställa oss den frågan även om vi inte lider av en dödlig sjukdom, för sanningen är att vi alla bär på en sjukdom som kommer att döda oss i slutändan – den kallas att vara levande.
Vi vet aldrig hur långt tid vi har kvar, oavsett vår ålder, så vad skulle du göra om du bara hade ett år kvar? Sannolikt skulle du spendera mer tid med människor du älskar, du skulle bocka av saker på din ”bucketlist” och försöka skapa något som andra kommer minnas dig för. Du skulle sannolikt inte slösa tid på Netflix-marathon eller gräla med främlingar på Twitter.
Gör mer, fokusera på det viktiga och undvik panik
Medvetenhet om att livet kan ta slut när som helst borde få oss att försöka hinna med mer saker vi verkligen brinner för, men samtidigt måste vi försöka undvika panik. Stress gör att vi blir mindre effektiva och mindre fokuserade, dessutom är det extremt skadligt för vår hälsa i längden. När det känns som att världen börjar röra sig snabbare måste vi röra oss snabbare, men även mer medvetet.
Börja med att skala bort skit som du aldrig skulle slösa energi på om du hade begränsat med tid. Gör en prioriteringslista över dom tre eller fem viktigaste områdena i ditt liv som du vill fokusera på, så om du plötsligt blir ännu mer begränsad vet du vad du ska ta bort från listan. Mitt sista råd är att göra ditt bästa. Människor ångrar i regel inte att dom försökte för mycket, utan att dom inte försökte tillräckligt.
Läs även: