Andlig och mental utveckling

Tankar och känslor är inte sanningen

Bara för att dina tankar har en logik som stämmer behöver de inte stämma med verkligheten. Bara för att dina känslor säger dig att du kommer att misslyckas, kan du ha fel. Det är viktigt att förstå vikten av att granska tankar och känslor kritiskt, och framförallt att bli medveten om dem.

Känslor är som moln på himlen eller löv på vattnet

Känslor är tillfälliga tillstånd i kroppen som kan alstras av diverse triggers. Den som helt styrs av sina känslor kommer att ha dålig kontroll över sig själv, och detta är naturligtvis ogynnsamt på alla sätt. Därför är det av vikt att känna sina triggers, och veta vilka former av känslor som behöver bevakas extra noggrant. 

Ett knep jag har lärt mig under KBT i samband med min ångest, är att se känslor som moln på himlen. Genom att tänka sig att vi ligger ner och ser på molnen som rör sig över himlen, betraktar dem utan att agera eller handla, skapas ett oberört förhållningssätt. En annan symbolik som kan användas, är att se känslor som löv som flyter förbi på vattnet.

Bilar på vägen – en alternativ symbolik för känslor

Personligen föredrar jag att se känslor som bilar på en väg. Vi kan tänka oss att känslorna är de som åker förbi oss, och vi är de som står och betraktar bilarna intill vägen. När vi står där och ser den stressade trafiken är det lätt hänt att vi glömmer vår roll som åskådare, och helt plötsligt åker med i en av bilarna.

Det där med att åka med i en bil är synonymt att dras med i en känslomässig reaktion. Det kan vara att bli arg över en kommentar på Facebook, en sur person efter oss i kön eller att affären  hann stänga innan vi hann handla. Det gäller att vara vaksam och inte dras med av känslor. Det är det mest effektiva sättet att undvika känslomässiga reaktioner, då det är svårare att hantera känslor stoiskt om vi redan är känslomässigt engagerade.

Tankar är babbel – men kan också vara verktyg

Vi tänker tusentals tankar varje dag. I en artikel jag läste en gång stod det att 80 procent av dem är samma dag för dag. Det är ett evigt babbel där inne, och dessa tankar kan leda till en hel del problem om vi inte tar kontroll över dem. Ångest är en tankesjuka som vi har skrivit om ett flertal gånger, och tankar kan även få oss att prestera sämre genom att trassla till det i huvudet. 

Tankar, använda på rätt sätt, är kraftfulla verktyg. De löser logiska problem, skapar grunden för byggnation av ståtliga byggnader och storslagna planer. Men de behöver få arbeta fritt, och utan störningar från katastroftankar och annat. Därför behöver tankar kontrolleras.

Träna medvetenhet och lär känna dig själv

I vanlig ordning rekommenderar jag meditation, för att bli medveten om känslor och tankar ur ett utifrånperspektiv. Med meditation tränas en övervakningsfunktion upp, som ser vad som håller på att hända långt innan det händer. Och kan avbryta processen. Detta gäller såväl känslor som tanketrassel.

För alla som envist hävdar att meditation inte är för dem, rekommenderar jag yoga. 

Vilka är dina triggers?

Vi har tidigare skrivit om triggers. Genom att lära dig mönstren som finns i dig, kommer du att veta vilka dina egna akilleshälar är. Vad som får känslosvallet att vakna, eller katastroftankarna att surra igång. På detta vis vet du när du ska vara uppmärksam, och hur du undviker att försätta dig i situationer som riskerar att sätta igång känslor och tankar.

Även om det är vettigt att träna på hantering av motgångar, är det ändå vettigt att känna sig själv och sina svagheter. Vi har alla dåliga dagar med för lite sömn eller mat, motgångar och annat som kan påverka energinivåer och därmed även humöret.

Tidigare artikel

Hur du utvärderar en kvinna för ett förhållande - röda flaggor

Nästa artikel

Ernsts krönika: Maskulint - mycket mer än personlig utveckling

Författaren

Dan Forslund

Dan Forslund

Dan är en författare och coach med produktivitet och psykisk hälsa som fokus. Utöver produktion av böcker driver han en podd och håller workshops i produktivitet. Till vardags jobbar han som SEO-strateg och content writer.

Läs Dans texter om produktivitet och personlig utveckling på hans blogg: danforslund.se

1 Comment

  1. Mr Snaggle
    augusti 10, 2021 at 3:06 e m — Svara

    Det är ett mycket bra råd att träna på att jämna ut sina känslor. På så vis kan man både hantera och klara av situationer på ett mycket bättre och effektivare sätt, än om man låter sina känslor ta överhanden. Jag har själv blivit mycket bättre på det med åldern, så pass att jag idag betraktar det mesta med ett ganska likgiltigt och nollställt sinnelag. Den bestående känslan är ilskan, som fortfarande kommer och går, efter alla orättvisor och kränkningar jag upplevt från människor genom livet. Jag önskar att jag kunde bli av med den också. Men den har samtidigt varit en stor källa till styrka många gånger.

Kommentera