Genom att föreställa sig det värsta som kan hända, skapar du en nödvändig blåslampa åt dig själv. Samtidigt ska du ha en tydlig målsättning för dig själv, som innebär guld och gröna skogar. Kraften i dessa dubbla krafter är fenomenal.

Har du någon gång slungat iväg ett äpple genom att sticka ner en lång pinne i det, och använt pinnen som en förlängd arm? Du kan säkert föreställa dig hur det ser ut. Tänk dig hur långt du kastar. Föreställ dig sedan hur långt du kastar om det dessutom blåser kraftig medvind. Det är den effekten jag vill uppnå med den dubbla målsättningstekniken.

Äras den som äras bör, för idén om helvetesscenario

Jag vill ge Jordan Peterson full kredibilitet för denna enastående idé. Den kommer nämligen från en video som han marknadsförde på sociala medier. Idén är enkel: du behöver tänka ut exakt hur du vill att ditt liv ska bli, men du behöver även tänka ut hur det ABSOLUT inte ska bli. På detta vis blir du än mer motiverad att uppfylla dina mål.

Den här modellen påminner mycket om gamla stoiska tekniker. Exempelvis brukade Seneca, en av de rikaste männen i Rom på den här tiden, klä sig i trasor och äta gammal skämd mat. Varför? Han ville uppleva det allra värsta scenario han kunde tänka sig: fattigdom. Senecas tanke var att ta bort den irrationella rädslan för att bli fattig, genom att uppleva den på riktigt och se att den inte var så farlig. Men säkerligen hade övningen även den effekten, att Seneca blev mer motiverad att hålla sig framgångsrik.

Så sätter du det positiva målet

Jag har tidigare skrivit om målsättningar. De metoder jag förespråkat kommer från Tony Robbins, och jag överger dem på intet sätt. Det är helt riktigt att vi behöver både långsiktiga och kortsiktiga mål med delmål, och med tydliga beskrivningar och deadline. Jordan Petersons modell kompletterar den tidigare övningen genom att vara mer visuell, och den är lättare att jobba fram ur huvudet.

”Hur vill du att ditt liv ska se ut om tre år?” frågar Peterson. Sedan är det upp till dig att skriva ner hur du vill att ditt liv ska vara. Ta med många detaljer, få detaljer, grova riktlinjer eller rita en teckning. Det viktiga är att du får en uppfattning om vart du är på väg. Jag såg rätt snabbt hur jag ville ha det yrkesmässigt, ekonomiskt, med hälsan och familjen, och hur jag vill att barnen ska ha det.

Så sätter du det negativa målet

För att få till helvetsscenariot är det bara att fundera på vad du är mest rädd för. Jag skrev ner saker som sjukdomar, att jag är fet och försoffad, att jag lever med en otrogen kvinna som jag fjäskar för, att barnen mår psykiskt dåligt och att skolgången går dåligt. Utöver detta skrev jag även att mina vettiga vänner är borta, och att jag numera umgås med alkisar och gnällspikar. I mitt arbete är jag deltidsstädare och extraknäcker som kriminell.

Paradoxalt nog var det rätt roligt att tänka ut det värsta scenariot för livet om tre år. Kanske för att jag aldrig tillåter mig att fritt tänka så pessimistiskt. Det gick i alla fall fort. Alla har vi nog en rätt tydlig uppfattning om hur vi inte vill ha det.

Vad händer sedan?

Efter att du har skrivit ner dessa två scenarion är det bara att börja granska det du skrivit/ritat och få ner det till tydliga todos. ”Inte få cancer” är naturligtvis rätt luddigt som mål, så sikta på att hitta åtgärder som främjar ett hälsosamt liv istället. Dricka mindre alkohol, äta nyttig mat, träna minst x antal gånger i veckan. Ja, du förstår nog.

Jag kommer att ta dessa punkter och jämföra mot den målsättningsövning jag redan har, där jag satt mål för 1, 2, 5 och 10 år framåt. Sedan justerar jag och sätter datum på det som är nytt.