En riktig man tar ansvar för allt i sitt liv, relationer, karriär och hälsa. Motsatsen till en ansvarstagande man är att vara en gnällig liten slyna. Ansvar är inte bara en förutsättning för manlighet utan en väg till personlig frihet

”Jag är ansvarig för alla omständigheter i mitt liv. Detta är inte nödvändigtvis helt sant, eftersom det finns många externa faktorer jag inte har någon kontroll över. Men jag väljer att tro på detta ändå, varför? För om jag inte har kontrollen över mitt liv, vem har det då?”
– Tony Robbins

Om vi letar efter en förövare som är ansvarig för våra bekymmer, kommer vi alltid att hitta en. Det är så många saker i vår uppväxt och i samhället som påverkar oss; våra föräldrar, skolan, ekonomiska kriser, brist på tillgång till jobb och utbildning med mera. Det ligger därför nära till hands att skylla på yttre omständigheter för våra problem.

Att skylla på andra ger tillfälliga belöningar, och rättfärdigar vår egen passivitet. Men på lång sikt leder denna offermentalitet till att du begränsar dig själv och inte når din fulla potential. Det finns tre hårda sanningar män inte förstår bland dem som ägnar sig åt gnäll och ursäkter. Dessa är:

1: Ingen bryr sig egentligen

Ett citat jag använt ofta av en god anledning är från komikern Chris Rock ”bara kvinnor, barn och hundvalpar är älskade förbehållslöst, vi män måste prestera”. Ingen älskar en man förbehållslöst utom möjligtvis hans mamma, men någon gång måste han klippa navelsträngen. Om du som man sitter och gnäller i inlägg på Facebook, eller vädrar dina tillkortakommanden i fikarummet. Då kanske du får några pliktskyldiga ”fan vad jobbigt” till svar.

Men resultatet blir att du framstår som patetisk, och både män och kvinnor kommer vilja ta avstånd ifrån dig. De kanske tycker synd om dig för en liten stund, men inte tillräckligt för att försöka hjälpa dig. För en del kan detta framstå som en hård sanning att svälja, men i själva verket är det goda nyheter. Du behöver inte längre slösa energi på att försöka få andra människors sympati.

2: Frälsaren kommer inte

Jag hade en lång period av andligt sökande i mitt liv, där jag läste hundratals böcker om teologi, bön och meditation med mera. En bok jag läste av den katolska journalisten Philip Yancey ”Osynlig Gud” handlar om ifall bön verkligen gör någon skillnad. I boken går Yancey igenom hundratals fall där oskyldiga troende familjer drabbats av allt från sjukdomar till naturkatastrofer, och förlitade sig på tro till sin frälsare. Du vet säkert redan utfallet ”frälsaren kom inte”.

Detta var troligtvis den mest deprimerande bok jag läst, men också oerhört värdefull. För oavsett om du väljer att tro på Gud eller inte, är en sak klar; frälsaren kommer inte, du måste rädda dig själv! Läs även berättelsen om ”The Drowning Man”.

3: Det finns inget magiskt piller

När män väl insett att ingen i deras omgivning kommer att rädda dem, att Gud inte kommer att komma ned från himlen och ta bort deras bekymmer, återstår en tredje villfarelse: det magiska pillret. Det magiska pillret är en enkel lösning på att svårt problem, som framstår som extremt osannolik – eftersom den inte är sann.

Några exempel; en träningsmaskin du använder femton minuter om dagen kommer göra att du ser ut som en kroppsbyggare. Ett ekonomiskt pyramidspel kommer göra dig rik. En ljudbok med subliminala budskap kommer ge dig ett starkt självförtroende. Alla produkter eller lärare som utlovar snabba resultat utan hårt arbete ljuger!

Nu när du vet den hårda sanningen, vad innebär detta?

Nu behöver du inte slösa tid på att försöka få andra att förstå hur jobbigt du har det, eftersom du vet att dom egentligen inte bryr sig. Du behöver inte be till Gud, Buddha eller Oden för att rädda dig, be om du vill, så länge du inte förväntar dig något underverk. Och du behöver inte slösa tid eller pengar på snabba lösningar eftersom du vet att dessa är en bluff. Alla dessa saker är bara avledningar som distraherar dig från verkliga lösningar.

Nu vet du att den enda som verkligen bryr sig om dig är du själv, den enda frälsaren är du själv. Detta är att ta radikalt ansvar, att ta tillbaka kontrollen över ditt liv, och essensen av att vara en man, läs den femte manliga dygden.