Denna artikel handlar om hur du undgår att drabbas av andras agerande rent känslomässigt.

Svårt att acceptera

Har du fått tag på en partner som har ett tvivelaktigt förflutet? Blir du arg när du tänker på det, och önskar att det var på ett annat sätt? Har din affärspartner klantat sig och skiten har landat i din fläkt? Han har bett om ursäkt, men ilskan sitter där den sitter. Svårt att somna på kvällarna, vreden sjuder i kroppen och tankarna är arga.

Det är onödigt, dumt och leder inte till något positivt att bete sig så här. Men det är lätt hänt. Det där med att acceptera, gilla läget och ignorera är lättare sagt än gjort. Det är dock möjligt att hantera en sådan här situation, och nedan går jag igenom en del tips som har fungerat för mig när obehaget och vreden farit omkring som ett gäng myror genom blodet.

1: Kämpa inte emot

Första rådet jag kan ge är att inte försöka ta dig bort från missnöjet. Erkänn för dig själv att du är arg, och fundera gärna in i detalj exakt vad du är arg på. Ställ dig frågan om du kan göra något åt situationen. Om du kan det, planera in en action. Men ställ dig frågan om du kommer att vinna på att genomföra handlingen, eller om du kommer att ångra dig/förlora på det.

2: Rör på dig

Fysisk aktivitet botar missnöje och ilska. En längre promenad får humöret att stiga. Ett tyngre styrkepass ger dig utlopp för aggressionen. Lyssna på hård musik (tips i denna länk) och ta till dig våra träningstips i denna artikel.

3: Gör dig inte beroende av andra

Fundera på varför du ska göra en annan människa så otroligt viktig i ditt liv, att du går runt och stör dig på honom eller henne. Fokusera på dig själv och ge inte en person som betett sig uselt för stor fokus.

4: Utvärdera personens plats i ditt liv

Det är bra att säga farväl till personer som inte håller nivå och ger dig det du behöver. Fundera på hur mycket personen ifråga ger respektive tar vad gäller energi. Om det resulterar i ett minusvärde i slutändan: dags att göra dig av med personen.

5: Förlåtelse

Läs min tidigare artikel om förlåtelse. Om du i punkt 4 finner att personen i fråga ger mer värde än han eller hon tar, då är det dags för dig att acceptera läget och gå vidare. Häng inte kvar vid det förflutna. Nu har du ju faktiskt bestämt dig. Gå framåt med värdighet. Du kan fortfarande förakta de handlingar den andra personen ligger bakom.

6: Meditation

Genom att meditera får du en distans till dina tankar, och blir lättare oberoende av dem. Den som inte mediterar har lättare för att reagera utan att tänka sig för, och kanske kommer in i ett hätskt vredesutbrott som inte är till någon nytta. Dessutom motverkar regelbunden meditation negativa tankemönster.

7: Fredlöshet

Det här sista rådet är kontroversiellt, men jag nämner det ändå. En räddning för mig är ofta att jag gör en person som betett sig illa mot till moraliskt fredlös. Detta innebär att jag väljer bort respektfullt beteende, och helt enkelt tar mig vilka friheter som helst mot någon som inte har respekterat mig. Även om jag inte gör något dumt mot personen, känns det bra att ha ett ”från ovan”-perspektiv.