”Avbryt aldrig en fiende när han begår ett misstag” ska Napoleon Bonaparte en gång ha sagt. Det finns en pragmatisk visdom i det han säger. Ofta försöker vi rädda det som inte räddas kan, inklusive människor som egentligen hatar oss. Jag säger: slösa ingen tid på de som inte förtjänar det.

Göra skillnad på folk – sunt

Det predikas ofta att alla ska behandlas lika, men enligt min mening är det knappast vettigt att tänka och bete sig på detta sätt. Hos mig gäller en neutral utgångspunkt, där allmän artighet på ett sparsmakat sätt är det normala. Därifrån kan en person förtjäna det ena eller det andra bemötandet genom sitt eget sätt att vara.

Den som bemöter mig med respekt och som har intressanta kvaliteter kommer att få njuta av den särbehandling som den forslundska ”gräddfilen” innebär, medan den som gör ett svalt eller inget intryck kommer att bemötas genom att jag i princip ignorerar personen. Den som är fientlig eller tar sig för många friheter med min integritet kommer att bemötas med aggression.

Olika regler för olika personer

I min värld finns det många olika cirklar, från inre till yttre till sådana som jag aktivt undviker. Någon ”lika för alla” existerar inte i min värld, utan det handlar väldigt mycket om min egen subjektivitet/favorisering och vad folk har förtjänat. Detta med människors lika värde är för mig en absurd idé. Hur ska en massmördare kunna vara lika mycket värd som ett oskyldigt barn?

Kan vi som samhälle värdera människor olika? Självklart kan vi det. Brottslingar gynnar samhället mindre än den hårt arbetande medborgaren. Detta med människovärde är ändå rätt vettigt, då den som inte är ”extrem” åt det ena eller andra hållet bör behandlas lika oavsett personliga egenskaper. Åtminstone av de officiella institutionerna. Det är ju upp till var och en att döma sin nästa utifrån godtyckliga subjektiva grunder. Det finns förstås de som låtsas att de inte är subjektiva, men i grund och botten är alla det.

Jag ljuger för människor jag föraktar

Lojalitet är för mig en dygd, en av de allra främsta i livet. Således ljuger jag aldrig för människor jag bryr mig om, det vore en stor skymf och i mina ögon är den som ljuger för närstående en vidrig människa kort och gott. Men när det gäller personer jag föraktar gäller inte dessa principer.

En fiende ljuger jag gärna för, där finns ingen heder. Motståndare är en sak, om det gäller en kamp mellan gentlemän kan jag vara sportslig och artig. Men den som har påbörjat en attack mot mig och mina närstående kommer att få motstånd i form av smutsig kamp.

Glöm inte bort att ignorera

Den som lägger ner tid på onödigt drama slösar med sitt liv. Således bör ingen ägna fienden mer tid än nödvändigt. Om det alls är möjligt bör personer, vars gemenskap som bäst leder till bråk och drama, undvikas och ignoreras fullständigt. Detta gäller även sådana som du haft i din bekantskapskrets, men som har svikit dig på det ena eller andra sättet. Slösa ingen tid på ilska, ånger och andra negativa känslor.

Var likt odlaren, som går på sin åker och sköter sina grödor. Han rycker upp ogräs och kastar iväg, men ger dessa oönskade växter ingen större uppmärksamhet. De odlade grödorna däremot, dem ger han all sin kärlek för att få bästa möjliga utfall. Ogräset ligger och torkar i solen, utan att någon bryr sig. Detta är det optimala vad gäller fiender – om de nu inte är skadliga och kan komma efter dig senare. I det fallet bör du se till att avsluta kampen förr snarare än senare, så att du kan sova gott på nätterna igen.

Läs även:
Så hanterar du svek
Nietzsche – en inspiration för alla män
Var inte en betjänt