För många finns det en falsk dikotomi mellan att vara ensam och stark, eller att finna styrka i nätverk och gemenskap. Men det ena behöver och bör inte utesluta det andra.

Vi har skrivit en hel del om idealet om den ensamma krigaren som ofta porträtteras i actionfilmer som Rambo, Dirty Harry, James Bond och Conan. Vi har även skrivit mycket om vikten av nätverk, tribalism och att skapa ett eget gäng. För många framstår detta som en självmotsägelse, men det behöver inte vara så.

Du bör vara stark ensam

Särskilt män romantiserar ofta bilden av ”The selfmade man” som inte är beroende av andra, och som ger sig ut i världen för att skapa sin egen lycka. Det finns en bra anledning till det, varje man bör vara kapabel till att klara sig själv i en så lång utsträckning som möjligt. Även om du har en stor familj, ett mäktigt nätverk eller tillhör en stam, kommer du möta utmaningar som du i stort sett måste möta själv.

Dina bröder kan stötta dig, bidra med tips och inspiration. Men ingen kommer släpa dig till gymmet, tvinga dig att förkovra dig i viktiga kunskaper, eller att möta dina rädslor. Och om ditt mål är att bli en del av en gemenskap, måste du ändå bli en man av värde om du vill bli insläppt i en gemenskap med andra män av värde.

Samma sak gäller förhållanden. Om du vill få en kvinna av bra kvalitét måste du först bli en man av ännu högre kvalitét. Du kan och bör utvecklas så långt du kan på egen hand. Men varför stanna där?

Tillsammans med rätt människor, blir du ännu starkare

Vi har tjatat om detta i många artiklar, eftersom detta är hela grunden för vår idé med Maskulint, och för Manosfären. Om värdet i att män som arbetar för att bli bättre män, hjälper och stöttar varandra på vägen. Eftersom vi tror på talesättet att du är genomsnittet av dem du umgås mest med.

När vi studerar med män som är seriösa och målinriktade är chansen större att vi själva skärper oss i våra studier. När vi tränar med andra som nått längre med sina mål, börjar vi automatiskt att höja ribban för vår träning. Samma sak gäller för att äta nyttigt, klä sig skarpt och jobba hårt.

Det finns en anledning till varför finanseliten umgås med varandra. Till varför kroppsbyggare tränar med andra kroppsbyggare. Till varför attraktiva människor umgås med andra attraktiva människor. Det är även av samma anledning som luffare umgås med andra luffare. Vem vill du vara?

Läs även:

Ensam är stark, men ensam är inte smart