Jag har nyligen läst boken ”Stand by your manhood” av Peter Lloyd som blivit känd på senare år i England för sitt försvar av maskulinitet, och för sin förmåga att trigga feminister i tv-debatter
Jag blev medveten om författaren och mansaktivisten Peter Lloyd efter en livesänd debatt mellan honom och en feminist på Skynews, ämnet handlade om hur kvinnor är trötta på nedsättande ord från män som ”gumman” eller ”kära du”. I slutet av debatten får Peter frågan om han känner sig kränkt av något som kvinnor brukar kalla män? Hans legendariska svar blev viralt:
”Nej det skulle jag inte… men det är som det gamla talesättet säger, sticks and stones may break my bones, men det finns alltid något som retar en feminist” Som svar på detta började kvinnan han debatterat med skrika om att hon måste få svara, och hotade med att om hon inte fick svara skulle hon inte ställa upp i programmet igen. Hon bevisade alltså med råge hans poäng.
Detta gjorde mig nyfiken så jag kollade upp hans bok ”Stand by your manhood” (Stå upp för din manlighet), som förvånande nog hade fått positiva recensioner från flera mainstream-tidningar. Nu har jag läst boken och kan dela med mig av lärdomarna från den.
Några få förbehåll mot Peter Llloyd och hans bok
Innan jag går in mer på Peters bok vill jag bara ta upp några få saker där jag inte håller med honom. Det är inget som sänker hans övriga argument eller boken som helhet, men jag vill ändå få det överstökat. Hans utgångspunkt är att han är mot feminism men för jämställdhet (ett ganska vanligt argument). Varför jag inte håller med? Läs min artikel ”Män mot jämställdhet”.
Peter kallar sig själv en ”Suffragentlemen” som är en påhittad manlig motsvarighet till suffragett (de ursprungliga feministerna), och hans vision är en manlig motsvarighet till feminism. Personligen tycker jag detta är lite cringe, även om han har rätt i sak. Men vi på Maskulint är emot att män spelar offerspelet, läs ”bör män delta i offerspelet”.
Denna bok har alltså inte så mycket att göra med djupare insikter om sexuell dynamik, men den är fortfarande värdefull för att stärka mäns identitet och motbevisa myter om ”patriarkatet” och dylikt.
Tre delmål med boken för att hjälpa män
För att ge en översikt av bokens innehåll skulle jag vilja dela upp den i tre huvudsakliga delar.
1. Den första delen handlar om hur manlighet motarbetas, demoniseras och förvrids av media, skolor och politiker
Peter tar upp många exempel på hur manlig sexualitet har misstänkliggjorts och blivit belagd med skam, nästan simultant med att kvinnans sexualitet hyllas och ”liberaliserats”. Kvinnor som ligger runt hyllas för sin frigjordhet, medan män som gör samma sak anklagas för att vara omogna. Äldre kvinnor som skaffar yngre män möts med hejarop från sina medsystrar, medan män som skaffar yngre kvinnor blir anklagade för gubbsjuka.
Ett allvarligare och mer kontroversiellt ämne som tas upp här handlar om manlig könsstympning (omskärelse). Denna barbariska ritual lämnar otaliga pojkar med oförmåga att ha sex, med allvarliga sjukdomar och ibland utan könsorgan på grund av slarv med proceduren. Samtidigt är nästan alla överens om vikten av att bekämpa kvinnlig könsstympning, trots att den manliga motsvarigheten ofta är lika allvarlig.
Andra fruktansvärda företeelser som tas upp är bland annat hur pojkar ibland behandlats med farliga mediciner och även med östrogen, för vad som är naturligt beteende bland män. Han tar även upp kvinnliga pedofiler som kommer undan straff för att ha haft sex med pojkar och mycket mer.
2. Den andra delen av boken går främst ut på att motbevisa feministernas narrativ där kvinnor alltid är eviga offer och män eviga förövare:
Föreställningen om att kvinnor skulle ha det svårare än män i vårt samhälle är rent löjeväckande när man beräknar fakta som att: män lever kortare liv, begår oftare självmord, är oftare hemlösa, jobbar med farligare jobb, dör oftare på arbetsplatser, blir oftare utsatta för våld, dör oftare i krig och så vidare.
Män förlöjligas ständigt i media, tv-serier och filmer. Pojkar blir diskriminerade i skolan och uppmanas att hålla tillbaka för att flickorna ska lyckas. Män är underprioriterade av vården särskilt när det gäller prostatacancer som får försvinnande lite uppmärksamhet i jämförelse med bröstcancer.
Listan på exempel från boken om hur män är motarbetade i vårt samhälle är så lång att jag inte kan få med mer än en bråkdel av dessa i denna artikel.
3. Den tredje och sista delen är ett försvar av maskulinitet i sig självt, och Peter lägger fram starka argument varför män bör vara stolta och stå upp för sin identitet som män.
Det märks att författaren brinner för dessa frågor, och han riktar ilska mot att små pojkar tvingas höra från förskolor upp till vuxen ålder om hur deras manlighet är något att skämmas över. Det är lätt att ignorera manshat när man föreställer sig att det är starka vuxna män som blir angripna.
Men om man reflekterar över det faktum att även små pojkar från treårsåldern och uppåt som blir utsatta för detta ogrundade hat, framstår allvaret allt tydligare.
Tio råd för män som vill stå upp för maskulinitet
I slutet av boken ger Peter tio råd till män som vill bli vad han kallar ”Suffragentlemän”. En del av dessa är riktigt bra och går i linje med de råd vi ger på Maskulint, andra är mer i linje med vad exempelvis Alexander Bard skulle förespråka (läs Maskulinism – problemet med manliga feminister).
1. Acceptera att det är helt okej att blanda manlighet och politik – gör det!
Kvinnor uppmanas tidigt att göra politik av frågor som rör kvinnors intressen, med allt från frågor som rör tillgång till preventivmedel, bindor och att få jobb som VD på ett företag enbart utifrån deras könstillhörighet.
Om män gör politik av frågor som rör mäns intressen, som bristen på resurser för män med prostatacancer, att de flesta män förlorar vårdtvister om sina barn, att män ofta tvingas betala underhåll till sitt ex (även om hon tjänar mer), säger feministerna ”är ni kränkta eller?”.
Peter uppmuntrar män till att peka ut feministernas dubbelmoral i jämlikhetens namn. Detta är inget vi på Maskulint uppmuntrar till, men det är ändå tänkvärt.
2. Bemästra din tunga (inte sexuellt).
Använd denna bok som en resurs för att kunna ge svar på tal när någon försöker att trycka ned män för deras manlighet. Författaren uppmanar även män på att lära sig retorik och att argumentera för sin sak med både humor och skärpa.
3. Bränn dina kalsonger (inte bokstavligen).
Författaren nämner en händelse i USA på en skola där kvinnorna tilläts bära kjolar när det var varmt, medan männen förbjöds att ha på sig shorts. Då protesterade en av de unga männen en dag genom att gå till skolan i kjol, detta blev en viral nyhet som ledde till att skolan till slut ändrade sin policy.
Peter tar detta som ett bra exempel på civil olydnad i kampen för mäns rättigheter. Personligen tycker jag att det är ganska pinsamt, och jag hade hellre svettats till döds än att dra på mig en kjol.
4. Gå din egen väg (kasta dig inte in i förhållanden) och kontrollera din reproduktion
Detta är en av de bättre råd författaren ger män i boken. Vi har tagit upp detta i artiklar som MGTOW. Män bör vara mer försiktiga med vilka de gifter sig med, och ännu viktigare – vilka de skaffar barn med! Läs även ”Fem beteenden du inte ska acceptera från din kvinna”.
5. Bli en far – inte bara genom att göra någon gravid.
Ännu ett väldigt bra råd från författaren, ett av de största problemen i vårt samhälle är frånvaron av fäder och fadersgestalter, för såväl unga pojkar som flickor. Läs mer i min artikel ”Fädernas oerhörda betydelse”
6. Konsumera media aktivt, inte passivt (du har rätt att bli förbannad och svara på angrepp).
Detta råd går rakt emot det vi ger på Maskulint. Författaren anser att män borde reagera och agera på provokationer mot män i media. Vårt råd är att strunta i tjafs med feminister, eftersom de ändå har passerat sin peak. Läs mer i ”Varför vi ignorerar feministerna”.
7. Bli en ambassadör för mäns hälsa (inte tidningen).
Detta är en punkt vi tryckt mycket på i våra artiklar på Maskulint. Peter argumenterar för att maskulina män bör vara föredömen för sina bröder när det kommer till hälsa och träning, jag kan bara instämma!
8. Var skeptisk mot feminism (men var nyanserad).
Författaren uppmanar män till att ifrågasätta feministiska myter och manshat där det dyker upp, men lyfter samtidigt fram vikten av att inte leva upp till deras karikatyr av en kvinnohatare. Bästa sättet att krossa en feminist i en diskussion är att vara saklig, lugn och rakryggad (se videon i början av artikeln).
9. Börja inte basha pojkar. Pojkar är lika viktiga som flickor. Tillåt inte förskolor och skolor att lära unga pojkar att deras manlighet är något negativt.
Unga pojkar kan inte försvara sig själva från manshatare på förskolor och i lågstadiet, där måste vi vuxna män ta deras sida – som föräldrar och bröder. De ska ge fan i våra söner!
10. Stå upp för din manlighet. Män är mänsklighetens spjutspets, äg din manlighet och tolerera inte att någon underminerar din maskulinitet.
Män må ha varit de som startat flest krig och begått flest grymheter genom historien. Men författaren påminner oss också om att män har byggt nästan allt vi älskar och behöver i den moderna världen.
Vi har utforskat och upptäckt planeten, skapat elektricitet, bilar, mobiltelefoner, avlopp och toaletter, byggt nästan alla byggnader, vägar, tunnlar, båtar. Alla stora filosofer, tänkare, politiker, matematiker, astronauter, läkare med mera har varit män. Vi har otroligt mycket att vara stolta över och ingen borde behövas skämmas över sin manlighet, lika lite som kvinnor borde skämmas över sin kvinnlighet.