Det finns två typer av litteratur inom personlig utveckling. Den ena, vanligen skriven för kvinnor, går ut på att hitta sin inre styrka, vara snäll mot sig själv, bejaka sin inre gudinna och liknande. Den andra handlar om att förbättras på riktigt.
”Du duger som du är”
Kort och gott handlar det förstnämnda om att ändra synen på sig själv, så att man SLIPPER förändras. Det här fenomenet är definitivt inte bara förekommande bland kvinnor, utan även lata och bekväma män. Speciellt vanligt här i Sverige, tror jag. Men några belägg för detta har jag inte.
Ibland när jag pratar med andra män om personlig utveckling, råder ofta en syn på att de redan vet och kan allt. De behöver inte förändras. De behöver ingen litteratur. De behöver inga råd. Vilket förbluffar mig, då jag själv lagt tusentals timmar på att bli en bättre man och människa, och då jag för varje timme nedlagd hittar allt mer att förbättra hos mig.
Den vettiga litteraturen inom personlig utveckling
Den andra typen av personlig utveckling är den som tydligt talar om att det inte finns några genvägar. Det räcker inte med att läsa fina citat, vara snäll mot sig själv och visualisera ett bättre liv. Det gäller att göra jobbet! Och för att göra jobbet behöver du först acceptera att det finns ett jobb som behöver göras. Det vill säga: sluta fjanta med att beskydda egot och se dig själv som ”färdig”. Ingen är färdig, det finns alltid saker att jobba med.
Den person som jag tänker på först och främst när det gäller denna typ av personlig utveckling är amerikanen Anthony Robbins. Googla honom och du har att göra i timmar. Även inom styrketräningskretsar och när det gäller skrivande finns det personer som förespråkar att göra jobbet. Inom skrivande har vi Stephen King, vars främsta råd för aspirerande skribenter är: ”Just fucking write!”.
Varför välmåendet får dig att misslyckas
Förutom att synen på sig själv som ”jag behöver bara ändra min syn” leder till inaktivitet, finns det en annan sorts fara som är förenad med välmåendet. Nämligen att den som har planerat ett projekt kan bli så pass nöjd, att han rent känslomässigt redan är klar. Du vet det där som idrottsmän ofta gör, när de visualiserar en vinst redan innan de sprungit loppet. En färdig planering eller tydlig målbild kan vara så tillfredsställande att du helt enkelt inte sätter igång.
En bra planering innehåller dock steg för steg (läs mer om planering här) och deadlines. När du sedan sätter igång kommer du att lyckas, förutsatt att din planering är realistisk.
Är då missnöjet med sig själv något positivt?
Nej, inte alltid. Den som hatar sig själv löper stor risk att ge upp, och tänka att det inte är någon idé att försöka. Idén om att älska sig själv är därför inte dum, om du samtidigt gör arbetet. Dessutom är den där kärleken till dig själv, den ökade självkänslan, faktiskt en effekt av ditt hårda arbete och dina uppnådda mål.
Så vad väntar du på? Gör en rejäl planering, och sätt igång redan idag. Gör dig själv nöjd, och bli en bättre man på köpet.
Läs även:
Personlig utveckling för kvinnor är inte för män
Tvåstegsmetoden för produktivitet
Hur du bygger styrka på gymmet och hemma