Vad förväntas av dig som man? Vad måste du leva upp till för att du ska kunna uppfattas av dig själv och andra som en genuint maskulin man? Och vilka är de tre F:n?

Idag är det möjligt för kvinnor att fylla flera av mannens roller, åtminstone till en viss utsträckning. Hon kan om hon vill ta initiativet och förföra en man, istället för tvärtom. Hon kan vara huvudförsörjaren i ert förhållande. Och hon kan (teoretiskt sett) fylla rollen som försvarare av dig och din familj.

Men låt dig inte luras, trots decennier av propaganda från media och staten, är de traditionella könsrollerna fortfarande lika relevanta idag som för tusen år sedan. Inte minst vad gäller att attrahera kvinnor, och vinna respekt från andra män.

En del av mansrollen är att kunna förföra

Alla känner igen den ikoniska scenen av kvinnan i baren, både från verkligheten och från filmer. En vacker kvinna sätter sig ensam vid baren, och männen går fram en efter en och erbjuder henne en drink. Den man som uppvisar högst status, bäst utseende (gener) eller Game vinner oftast.

”Även om du försöker hitta en kvinna på Tinder och hon sveper åt höger, kommer hon förvänta sig att du tar initiativet och leder konversationen”

Detta är troligtvis en av orsakerna till den så kallade incel-rörelsen. Jag tror väldigt många män har potential att förföra kvinnor, men dom vågar inte eftersom dom är rädda för att bli avvisade.

Detta är ett symptom av ett större problem med vår kultur, där både män och kvinnor anser sig ha rätt till saker utan att behöva arbeta för det.

”Kvinnor kan ta första steget, men i regel är det mannens roll att förföra kvinnan, det grundar sig i vår biologi, ägg är värdefulla, spermier är överflödiga”

Tre ”F” som sammanfattar mannens mansrollen och mannens plikter i relation till det täcka könet. Detta är vad som förväntas av dig och som du måste leva upp till för att kunna vinna och behålla en kvinna:

Försörja

När en kvinna träffat en ny man och hon möter sina väninnor för att berätta om honom, kommer hennes vänner först och främst ställa frågar som ”vad jobbar han med” och andra frågor relaterade till status, pengar och personlighet.

När en man träffat en ny kvinna och berättar om henne för sina manliga vänner, kommer dom först och främst ställa frågor som ”hur såg hon ut?” och andra frågor relaterade till utseende och sexualitet.

”Många kvinnor idag kan givetvis försörja sina män, men den överväldigande majoriteten av kvinnor söker män som tjänar mer än dom själva”

Även om du träffar en kvinna som jobbar och tjänar pengar bör du vara medveten om att hon förväntar sig att du ska tjäna mer än henne. Och om du förlorar jobbet eller hon börjar tjäna mer än dig kan hon göra slut (men givetvis utan att erkänna varför).

Försvara

Många kvinnor kan nöja sig med en man som kan förföra och försörja henne, fast hon kommer alltid lusta mer efter en man med ett våldskapital som kan försvara henne. En man med en stark fysik signalerar inte bara att han kan vara farlig, han uppvisar även tecken på bra gener som kan gå vidare i arv till hennes barn.

”Under större delen av människans existens som art, har mannens kapacitet till våld varit mer avgörande för en kvinnas trygghet och barnens överlevnad än något annat.”

Kvinnor är intresserade av någon som kan förföra dom, de kan nöja sig med en man som försörjer dom, men de trånar efter en man som kan försvara dom. Detta är anledningen till att kvinnor uppskattar breda axlar, stora biceps och en platt mage – indikationer på styrka och hälsa.

Många män kan idag leva ett helt liv utan att behöva bruka våld. Men du kan vara helt säker på att i de sällsynta fall du och din kvinna blir överfallna, eller någon försöker bryta sig in i ert hus. Då förväntar sig alla att du är den som ska försvara din kvinna, inte tvärtom.

Vad förväntas av dig som man från samhället och andra män? Denna del kan sammanfattas med ledarskap, våldskapital och att kunna dra sin egen vikt

Även på detta område har massmedia och skolan med flera gett pojkar en rad falska budskap om vad som förväntas av dem. Därför växer många av dem upp med föreställningen att dom inte förväntas axla mer ansvar än kvinnor, och att deras bekymmer i livet kommer att tas på lika stort allvar.

Oberoende och att kunna dra sin egen vikt

Såvida du inte lider av ett väldigt allvarligt handikapp, typ av du saknar armar och ben, kommer du som man förväntas att dra ditt strå till stacken. I praktiken är det många män som kan leva på allmosor från staten eller andra (och som gör det). Men ingen man respekterar en man som inte kan försörja sig själv (och sin kvinna och barn).

Det är fullständigt accepterat för en kvinna att vara hemmafru- Att gå på bidrag på grund av depression eller dylikt, och fortfarande vara åtrådd av andra män och respekterad av andra kvinnor. Män förväntas alltid att bidra till fullo utifrån sin maximala kapacitet. Om en man inte gör det, ses han som omanlig och ansvarslös, även om det inte är uttalat.

Du förväntas i någon mån att kunna leda

Alla män kan inte leda ett militärförband eller ett företag, men vi ses ändå som mer naturliga ledare än kvinnor. Inte minst förväntas du leda din familj. Om din familj äter dåligt och blir feta och sjuka som en följd, kommer många tänka: varför låt HAN det gå så långt.

Om du godkänner att din kvinna gör en dålig ekonomisk investering kommer de flesta (män och kvinnor) tänka, varför lät han henne göra ett så dumt beslut. Och när en ung kvinna blir sexuellt utnyttjad eller misshandlad undrar de flesta, varför gjorde inte hennes far någonting.

Vid händelse av krig eller uppdrag med stora risker

Jag nämnde tidigare i delen om mannens plikter gentemot kvinnor, att män förväntas beskydda sin kvinna. Men mannens förväntade uppgifter vad gäller våld och risktagande sträcker sig mycket längre än så. Vid ett bankrån där människor hålls gisslan, kommer polisen förhandla om att släppa kvinnor och barn först, du är förbrukningsbar i detta läge.

Sverige har haft ett ovanligt långt fredstillstånd i landet, vilket kan förklara vilket kan förklara varför många svenska män inte reflekterar över krig. Men i det fall att krig bryter ut och Sverige hamnar i skottgluggen, är det först och främst männen som kommer att skickas ut för att försvara landet.

Än idag är det även män som främst jobbar med farliga yrken som utsätter dem för skador och fara för deras liv. Kvinnor kan välja att utföra dessa jobb, men väldigt få gör det. Män förväntas fylla dessa roller i samhället.

Män kommer aldrig att vara offer i samhällets eller kvinnors ögon

Vi säger inte detta för att få någon att tycka synd om män, eller för att försöka göra samhället mer ”jämställt” läs (män mot jämställdhet). Syftet med detta är att få män att acceptera verkligheten som den är, så att de agerar utifrån rätt premisser och förbereder sig själva för livets hårda verklighet.

Den hårda sanningen är att ingen kommer hjälpa dig som man om du inte hjälper dig själv först. I samma stund du blir myndig förväntas du vara en av samhällets stöttepelare. Kvinnor förväntar sig att du ska förföra, försörja och försvara dom.

Att vara man innebär många bördor, precis som det finns tunga bördor för kvinnor. Men det innebär även en utmaning att leva upp till, en livslång ära och ett privilegium. Att bära samhället på våra axlar, ta hand om våra familjer och vara föredömen för framtida generationer av män!