Med den stora mängd testosteron de flesta män har i sina kroppar är det inte konstigt att vi män är så fokuserade på sex. Om vi blint följer våra lustar kommer vi att bli lättmanipulerade, handla irrationellt och råka illa ut. Vi behöver därför göra oss oberoende av sex – och på köpet bryta externa faktorers makt över oss.

Jag har haft en fix idé om att ständigt behöva ha tillgång till sex, något som jag också har haft i mer än 20 års tid. Det är en uppfattning som jag nu inser att har begränsat mig, styrt min fokus mot fel håll. Den dagen jag insåg att jag inte behöver ha detta, att det är en fix idé utan egentligt värde, kände jag en enorm avslappning.

Detta är aktuellt när detta skrivs, då jag för första gången på många år faktiskt inte är i ett förhållande. Dejting kan locka, men det kräver också sin energi. Energi som stjäls från viktiga projekt, och som leder till utmattning. När tanken på att jag faktiskt inte BEHÖVER sex infann sig, lade sig livet som en blank vattenyta och gjorde mig lugn.

Därför ska du bli oberoende av sex

Vi varnar i artiklar för att bli lurad av kvinnors sexuella strategier, och vi varnar för att bli beroende av porrkonsumtion. Den springande punkten är självklart: bli inte beroende av sex. Lär dig tygla din lust, kontrollera och använd den till något konstruktivt. Bryt därmed listiga kvinnor och porrföretags makt över dig.

Det går att utnyttja en person i beroendeställning så länge som beroendet hålls vid liv. Detta gäller droger, vanor och sex. Medan vissa droger ger ett kemiskt beroende, är sex av en annan karaktär. Javisst, du har ett högt testosteron. Men det är bristande självdisciplin och dålig impulskontroll som gör dig beroende av sex/porr – inget annat.

Porrmissbruk och sexmissbruk

Precis som med alla andra missbruk kommer sexmissbruk från flyktbeteende. Porr eller sex används som medel för att fly verkligheten, något som helt enkelt beror på en ovilja att ta itu med en ångestfylld situation. Jag har själv använt dataspel, arbete och delvis även sex för att fly ångest. Ohållbart – för när du ligger där ensam i mörkret och ska försöka sova kommer den obehandlade ångesten att hålla dig vaken.

Så gör du för att bryta beroendet

Det finns flera viktiga punkter för att bli kvitt beroende av sex och porr:

  1. Erkänn att du har ett problem (här kan du behöva en nära vän att bekänna för)
  2. Ta itu med din ångest (läs våra artiklar om ångest)
  3. Lär dig hantera testosteronet genom att träna på avhållsamhet
  4. Lär dig använda testosteronet till att göra andra saker: träna, bygga, skriva, skapa musik
  5. Praktisera stoicism
  6. Var ödmjuk och förlåtande mot dig själv om du faller till föga och misslyckas

Läs även:
Undgå att luras av kvinnors sexuella strategier
Hur porr förstör mäns liv
MGTOW
Monkmode