Du behöver sätta mål i livet. Genom målsättningar skapar du punkter att sikta på, och din arbetsprocess blir mätbar.
Målsättningar – det spontanas död?
Det fanns en tid i livet då jag fnös åt detta med mål. Jag ansåg att detta tog glädjen och spontaniteten från livet, och gjorde allting fyrkantigt och trist. En befängd idé, men jag vet att många förespråkar spontaniteten som finns i ett liv utan målsättningar.
Ett liv utan mål – det som egentligen dödar spontanitet
När jag jobbade som journalist pratade vi ibland, på redaktionen, om att leva ur hand i mun. Detta innebar att det inte fanns några artiklar sparade sedan förut, och att det som producerades för dagen behövde gå direkt i tryck. En stressande situation, som inte gynnade kvaliteten.
En tidlös långläsning som ett personporträtt eller historiskt reportage gjorde alltid tidningen bättre. Sådant ville man ha förproducerat, som en kvalitetssäkrare för nyhetsfattiga dagar. Och vi reportrar slapp krysta fram snabba artiklar om meningslösa företeelser för att ”fylla” sidorna.
Detta var ett utfall som ofta drabbar den utan mål: att bli tvingad att leva under press och stress. Knappast mer spontant. Den som lever så blir en papperspåse i vinden. Utan kontroll, utan mål, utan riktning. Kanske hamnar i ett dass, ett törnesnår eller i en mörk älv. Kanske slits den sönder av en hund, kanske körs den över av en bil.
Hur du tar kontroll över ditt liv
Nedan följer en enkel modell, kraftigt influerad av Anthony Robbins. Jag har dock valt att förenkla den ytterligare.
- Ta ett tomt blad i ett block eller ett nytt dokument i din elektroniska motsvarighet.
- Dela bladet i fyra delar med rubrikerna ”Personligt”, Arbete och pengar”, Hobby och fritid” samt ”För andras skull”. Personligt ska vara sådant du vill lyckas med inom dig själv, med träning, egenskaper eller liknande som handlar om din person. Arbete och pengar är rätt självförklarande. Hobby och fritid är ”onödiga” saker som ny båt, resa utomlands eller uppstoppad get. För andras skull handlar om att du ska hjälpa dina närmaste, någon organisation eller liknande.
- Gå igenom de olika kategorierna en och en. Skriv ner 10 saker du vill uppnå, på lång och kort sikt. Fundera inte för mycket. Låt det komma från hjärtat.
- Stryk de fem minst viktiga punkterna under varje kategori.
- Välj ut två punkter som av de fem som något du ska klara inom ett år.
- Välj ut en punkt som du ska klara inom två år. Välj ut en punkt som du ska klara inom fem år, och slutligen en som du ska klara inom tio år. Nu blev det svårt va? Det är tillåtet att justera om bland målen, komma på nya och så vidare för att strukturen ska funka.
- Nu har du en plan!
Vad händer sen?
Nu sätter du full fokus på målen som ska klaras inom ett år. Detta innebär att du behöver bryta ner målen i delmål. Gör detta, och lägg uppgifterna i en todolista. Sätt datum på varje steg.
I vissa fall visar det sig längs vägen att din ursprungliga plan inte stämde med nyvunna insikter. Det är bra. Justera planen därefter.
Vad händer om ett mål blir inaktuellt?
Byt mål till något annat.
Vad händer om planeringen känns fel eller är generellt inaktuell/inte så lockande?
Gör om övningen.
Lycka till!
Läs även:
Förändra din syn på tiden
Krångla dig inte in i passivitet
Därför är det viktigt att vara produktiv