Får du rätt typ av inspiration? Är du inspirerad när du behöver vara det? Med en konstruktiv inställning kan du göra en enorm skillnad.

Typen av inspiration är alltid ett val

Under en period har jag fått tillfälle att tänka på detta med inspiration. Dels kring vad jag stoppar in i min hjärna och bygger mina dagar på, dels vilket uttryck jag ger till andra. En av de självklara, men viktiga, slutsatserna är att allt kommer ner till det personliga valet i slutändan. Vad stoppar vi i oss, vad ger vi från oss?

Bör jag reta upp mig på det där uttalandet från politikern som är ute efter att provocera? Bör jag tala om för mina arbetskamrater att jag är missnöjd med ledningen? Svaret på dessa frågor är oftast nej. Det är vad du hade förväntat dig att jag ska skriva, eller hur? Men ibland är det rätt att bli missnöjd, och att spy ur sig gift.

När negativitet kan leda till något konstruktivt

För den som ska riva ett hus kan det vara bra att bli förbannad. För den som har gått rutt som en passivt aggressiv mr niceguy kan det behövas en explosion för att rensa luften. Ja, varför inte ta och läsa Aftonbladet i så fall? Inspirationen från mänsklig dumhet kan inte bara flytta berg, utan även krossa dem.

Det kan också vara så att verkligheten, din egen, är dålig. Kanske är det på tiden att du gör något drastiskt, förändrar ditt liv helt. Kastar ut flickvännen. Bryter med din late och inkompetente kompanjon. Ja, då ska du ju inte läsa Dalai Lamas ord om kärlek. Välj den inspiration som får hornen att växa. Nietzsche kommer betydligt mer väl till pass här.

Vilken mat behöver din hjärna idag?

Fråga dig själv vad som bäst stämmer överens med dina syften. Vad du behöver. Fråga dig även vad andra personer i din närhet behöver. Kommer din närmaste vän att växa om du skäller ut honom, genom att beskylla honom för att vara lat och mesig? Ja, gör det då. Är det istället visdom han behöver just nu, håll tillbaka den brutala jargongen.

När du väljer källor för din egen inspiration, fråga dig om det du tar in stämmer överens med det du behöver just nu. Växer du av att läsa nyheter? Leder dina reaktioner från nyhetsintaget till något positivt? Blir du taggad och konstruktiv av att käfta med troll på Twitter? Det vet bara du.

Vi behöver inte alltid samma inspiration

För mycket av det ena eller andra blir ensidigt, och till slut funkar det inte längre. Den som överäter positiva livscitat ser till slut kattungar överallt. Och den som vandrar för länge i mörkret blir till slut en skugga själv. Som med så mycket annat behöver vi balansera upp de olika intrycken, och i det här fallet handlar det om variation.

Se till att ta in många olika sorters inspiration, gärna via goda vänner. Det kan nämligen vara så att det du behöver mest för tillfället, det som kan utveckla dig mest av allt, är det du inte vet om själv. Detta är också en av anledningarna till att livet som ensamvarg kan vara begränsande för dig. Se till att vara med i gemenskaper som kan ge dig såväl sött som surt.

Läs även:

Skilj på idé och person

Den som är genuin vinner mitt hjärta

Vad är bäst i livet?

Välj din kulle att dö på

Tacksamhet och övertygelse