I min tidigare artikel berättade jag om fördelarna med att implementera denna filosofi i din livsstil. I denna artikel vill jag ge några förslag på hur du gör detta i praktiken.

Minimalism i köket

Mitt första råd här är att skaffa en crocpot, läs mer om detta i Dan Forslunds artikel. Har du tjugo tallrikar och lika många tillhörande bestick och glas? Fast du bor själv eller med en flickvän, och du sällan har några större bjudningar? Ge bort eller sälj allt du inte använder regelbundet. Se över dina köksredskap, har du tre kastruller fast du bara använder en? Gör dig av med dom andra. Se även över dina matvanor, har du gått på myten att du måste använda tjugo ingredienser till varje maträtt och äta tre olika sorters mål om dagen? Se min artikel om paleo.

Minimalism i garderoben

I det militära är den enskilde soldatens skåp på logementet extremt organiserat och minimalistiskt. Till exempel har du fem exemplar av varje nödvändigt plagg. Du kanske vill ha lite större variation i ditt civila liv, men ta inspiration från det militära och gör dig av med alla plagg du sällan eller aldrig använder. Personligen har jag bara några få uppsättningar av kläder som passar i nästan alla sammanhang.

Minimalism för din ekonomi

Den första regeln för en bra ekonomi är att spendera mindre än du tjänar. Om du har lite behov av prylar behöver du inte spendera lika mycket pengar. Desto mer pengar du har, desto mer frihet har du att göra vad du vill. Med en minimalistisk livsstil kan du antingen jobba mindre och ha mycket tid över för icke-materiella saker som familj och ideella förehavanden. Eller så kan du jobba mycket och låta ditt ”frihetskapital” växa med tiden. En annan viktig princip inom ekonomi gäller tillgångar och skulder. Rika människor investerar i tillgångar, det vill säga sådant som ökar i värde med tiden och genererar mer pengar.

Några exempel på tillgångar kan vara ett hus, aktier, ett redskap som underlättar ditt arbete och genererar högre lön. Några exempel på saker som generar skulder är din platt-tv (nästan all elektronik sjunker i värde med tiden, ditt netflix-konto, tidningsprenumerationer och så vidare. Om du vill börja rensa bort saker för att leva mer minimalistiskt, börja med att se över vad du äger som genererar skulder och gör dig av med det.

Minimalism i dina relationer

Vad ägnar du din uppmärksamhet åt? Hur många i din bekantskap ger du uppmärksamhet? Svara på frågan vilka som är de fem viktigaste människorna i ditt liv för att börja utvärdera hur du spenderar din tid. När vi försöker ge uppmärksamhet åt alla, slutar det med att du inte ger tillräckligt med uppmärksamhet åt någon.

Minimalismen kan appliceras i många andra delar av ditt liv, i ditt val av bil, hus, fritidsintressen med mera. Man när du väl förstått principen är det ganska lätt att göra val som ger dig mer frihet och resurser att leva optimalt.