Inspiration är virket som tänder brasan, vars eld ska användas till att smida ditt liv. Beroende på vilket träslag du väljer, brinner elden olika bra och resultatet blir därefter. Därför är det viktigt att du väljer rätt inspiration.

Efter en symbolisk inledning vill jag gå vidare på ett mer konkret sätt. Vad jag menar är att det du matar in i huvudet, kommer att vara en viktig del i de resultat du får. Som du sår får du skörda.

Därför är det av yttersta vikt att inte mata sig själv med allsköns dynga från media, gnälliga människor i omgivningen och annan oinspirerande skit. Det gäller att välja det som är bra, och välja bort det som är dåligt.

Vad är rätt inspiration?

Rätt inspiration är sådant som får dig att orka mer, våga mer, drivas framåt och uppnå de resultat du har i dina mål. Exakt vad det innebär rent konkret varierar ju, men troligen är det något som endera ger dig glädje eller jävlaranamma/fighting spirit. Troligen lite av varje

100 procent Energi

Du har endast 100 procent mental energi att lägga din fokus på. Om du lägger 60 procent på nyheter och gnälliga grannar, ja då har du endast 40 procent kvar till det som du har bestämt att är viktigt i ditt liv. Varje gång du väljer att ägna dig åt något meningslöst eller destruktivt, då väljer du bort energi från det som är viktigt.

Frågan är vilket val du gör. Sitter du kvar i soffan och fiser framför en politisk debatt du inte vill se, eller reser du dig och gör ännu lite till på det där projektet som du har tänkt få klart första halvåret?

Välj bort skit

Genom att prioritera bort skit och onödigheter får du lättare att uppnå dina mål. Strunta i det senaste påhittet från Miljöpartiet, läs inte gnället under artikeln om nedskärningar inom vården, och ignorera den där sura grannen som vill starta bråk om tvättstugan stup i ett.

Var passiv inför dessa företeelser. Ägna dem ingen energi, och ingen fokus. Låt dem vara, som löv som flyter iväg på en bäck. Ägna dig åt vettigare saker istället.

Sånt du gillar

En stor del av det som är inspiration är ju sådant du redan gillar. Tycker du om att klättra i berg? Gör det. Planera in fler resor av det slaget. Kolla på den typen av filmer som du tycker bäst om. Fråga personer du känner om fler filmer, böcker, tidningar, musik eller maträtter som liknar de du redan gillar.

Du vet ju egentligen vad som får dig att ticka. Kanske är det en enkel promenad i skogen, kanske är det att skjuta lerduvor eller sippa på ett riktigt fint vin. Endast du vet. Använd ditt eget facit. Planera in detta, så att det blir gjort.

Ny inspiration

Det är viktigt att förnya sig. Det du redan vet att du tycker om kan inte förnya dig på samma sätt som något oväntat och nytt. Därför bör du umgås med personer som är experter inom områden du inte behärskar, som har längre livserfarenhet eller har lyckats på områden du knappt vet något om.

Anmäl dig till kurser i sådant som du inte riktigt har koll på. Utmana din komfortzon och väx som person. Skräm upp dig själv, gör något våghalsigt, ta risker och känn hur det känns att leva. Bryt upp från det gamla, omfamna det nya. Ge dig ut i vildmarken utan karta och kompass.

Har du rätt mål?

Jag har tidigare skrivit om att sätta mål. Kanske har du inte rätt mål, och det kommer du kanske att upptäcka när du jagar inspiration. Det fina i kråksången är att du kanske ändrar dig och ditt mål. Ju mer du lär dig, desto kunnigare blir du. Och kunskapen kanske avslöjar att ditt mål varit felinställd. Var inte rädd för att ändra kursen.

För mig personligen är Maskulint.se en stor inspirationskälla. Det Ernst skriver i sina artiklar är alltid inspirerande, och då vi inte har samma bakgrund eller kunskaper är detta en utbildning i sig. Jag vet att jag har samma effekt på honom, och att jag även inspirerar andra personer på daglig basis. Det är viktigt att vara en inspiratör, och det blir du om du själv låter dig inspireras.

Läs även:

Inspiration – vad vi tar in och vad vi skickar ut spelar roll

Skilj på idé och person, konstnär och konstverk

Tacka gudarna för att du är en man – var stolt