Om du fick tag på ett piller som gjorde dig superintelligent, hur skulle du leva och agera? Detta scenario utforskas i filmen Limitless.

En av mina favoritfilmer är Limitless från 2011 med Bradley Cooper i huvudrollen som den misslyckade författaren Eddie Mora. I filmens början har Eddie nått den absoluta botten, hans flickvän har lämnat honom för att han är pank och saknar ambitioner. Han lever på ett förskott för en bok som han inte lyckats skriva ett enda ord till, och han är på väg att vräkas från sin stökiga och smutsiga lilla etta som han huserar i med sällskap av alkohol och kaffe. Om du inte sett filmen vill jag varna för stora spoilers.

Drogen NZT-48 som låser upp hjärnans potential

När Eddie en dag går på gatan och vältrar sig i sina bekymmer stöter han på sin exfrus bror Vernon, en man som tidigare varit en fattig langare men som nu ser ut som en framgångsrik affärsman. Vernon drar den motvillige Eddie för att ta en kopp kaffe och frågar honom hur det går i livet. När han ser hur illa ställt det är med Eddie erbjuder han honom en drog vid namn NZT-48 och lovar att det inte handlar om knark, utan ett superläkemedel som inte släppts på marknaden.

Ett litet piller som gör att man får tillgång till 100% av hjärnans kapacitet istället för de 20% vi normalt använder åt gången. Eddie som känner att han inte har något mer att förlora tar pillret och börjar gå hemåt utan några förväntningar på pillrets effekter. Och det är nu det blir spännande.

Hur tar sig en smart man upp från den absoluta botten?

När Eddie går upp för trappan mot sin lägenhet stöter han på sin hyresvärds asiatiska flickvän (som hatar honom) och börjar skrika om att han måste betala hyran. Här kickar drogen in, Eddie ser att hon har en bok under armen om juridik och kan med sin nya superintelligens hämta information från minnet av böcker som han bara bläddrat igenom, dokumentärer med mera för att hjälpa henne med en uppsats om juridik. Han lyckas även förföra och ha sex med henne utöver att skriva på uppsatsen.

Härifrån ska jag inte tala lika mycket om filmen utan fokusera de smarta drag Eddie gör för att ta tag i sitt liv och nå framgångar.

Städa ditt rum Bucko

Den kanadensiska professorn Jordan Peterson som vi skrivit om flera gånger tidigare är mest känd för sitt till synes enkla råd om att ”börja med att städa ditt rum”. När Eddie kommer till sin lägenhet blir han chockad och tänker högt ”vad för typ av människa står ut med att leva såhär?”. Utan att tänka efter sätter han igång och grov-städar hela lägenheten tills den ser helt ny ut.

Lärdom:

Om du vill få ordning på ditt liv är det första, enklaste och mest självklara steget att få ordning på den plats där du lever och arbetar. Oftast (med få undantag) har framgångsrika människor ordning och stenkoll på alla detaljer i sitt liv. Läs mer om detta i Dan Forslunds artiklar om produktivitet.

Städa upp dig själv och ditt utseende

Efter att Eddie städat sin lägenhet ser han sig själv i spegeln och förfäras igen, han ser ut som en luffare med långt stripigt hår, ovårdat skägg och säckiga kläder. För sina sista pengar går han och klipper sig och köper en kostym. På vägen hem tittar kvinnor på honom med lystna ögon och Eddie njuter av uppmärksamheten.

Lärdom:

Ditt utseende påverkar inte bara hur andra ser dig, vid dejter, jobbintervjuer med mera. Det påverkar även hur du ser dig själv. Studier på elever har visat att testgrupper som fick klä sig mer professionellt presterade bättre på prov än elever som inte gjorde det. Detta är givetvis inget substitut för hårt arbete, men det hjälper dig att upprätthålla ett starkt självförtroende och tilltro till din egen kompetens. Läs mer om att bemästra ditt utseende.

Just fucking write

Efter att Eddie fått ordning på sitt utseende och sitt hem/arbetsplats sätter han sig framför datorn för att ta tag i arbetet med att färdigställa sin bok. Han sätter sig bara ner och skriver och skriver utan avbrott ända till nästa dag, till dess att boken är färdig.

Lärdom:

Detta är en av de mer orealistiska delarna av filmen, hög intelligens garanterar givetvis inte kreativitet. Men det finns ändå en lärdom här. Stephen King som är en av de mest framgångsrika författarna i världen säger i sin bok ”on writing” att det bästa rådet för författare är ”just fucking write”.

Om du verkligen vill lyckas med en mental utmaning som att lära dig ett språk eller skriva en bok, måste du ta bort alla distraktioner och bara arbeta till dess att det utmynnar i något bra, undvik att prokrastinera till varje pris.

Du behöver pengar för att skapa mer pengar

Eddie inser nu att han snabbt behöver pengar för att kunna betala för sina löpande utgifter och för att kunna nå mer framgångar. Han skickar in boken till sin förläggare som blir eld och lågor bara efter att ha läst första kapitlet. Men Eddie väntar inte på att få in pengar från publicering av boken, med sin nya superintelligens börjar han snabbt sätta sig in i hur pengar fungerar och tar ett lån för att kunna spela på börsen.

Lärdom:

I boken Rich Dad Poor Dad av Robert Kiyosaki skriver han att det som främst skiljer fattiga människor från rika, är att de fattiga studerar för att kunna jobba för pengar, medan de rika studerar pengar för att deras tillgångar ska arbeta för dem. Läs mer i vår recension av Kiyosakis bok om hur du bygger ekonomiskt IQ.

Diversifiera dina kunskaper och tillgångar

Med Eddies nyfunna superintelligens och snabba inlärning passar han på att lära sig tala flera andra språk, spela piano och studera medicin för att kunna hjälpa en släkting som drabbats av cancer. Hans mångfacetterade kunnande hjälper honom i affärer, socialt och inte minst för att lägra en massa vackra kvinnor.

Lärdom:

Vi har skrivit en hel del på Maskulint om vikten av att skapa en bred repertoar av kunskaper och färdigheter. Bland annat om hur du lär dig ett nytt språk, spela ett musikinstrument och hur du lagar mat i en Crockpot. Eftersom vi inte har piller som gör oss supersmarta tar inlärningen givetvis mycket längre tid för oss vanliga dödliga. Men under några års tid är det inte alls omöjligt att ackumulera flera viktiga färdigheter.

Lärdomar från Eddies misstag

Även smarta människor begår misstag, och Eddie begår flera under filmens gång. En bieffekt av hans nya superintelligens är att han får ett överdrivet självförtroende vilken får honom att ta för stora risker och att inte tänka långsiktigt. Här vill jag fokusera på tre av de största misstagen.

1. Kringgår lagen för att bli rik snabbt:

När Eddie börjar spela på börsen inser han snabbt att han behöver större summor pengar för att kunna göra stora affärer. Han tar kontakt med den lokala maffian och lånar en stor summa pengar. Därefter blir han snabbt känd som en börshaj och media börjar skriva artiklar om honom. Men även brottslingar kan vara sluga. Gangstern han lånade pengar av inser att hans kund måste ha en hemlighet, så han söker upp Eddie och lyckas stjäla piller av honom.

Nu är Eddie inte bara involverad med kriminella, han har dessutom en supersmart gangster efter sig. Lärdomen här är tydlig, försök inte kringgå lagen för att tjäna snabba pengar, det straffar sig alltid i slutändan. Eddie tvingas nu skaffa sig en supersäker lägenhet och personliga livvakter.

2. När pillren tar slut:

Av någon anledning hade inte Eddie förutsett att pillren förr eller senare skulle ta slut, inför ett möte med en höjdare på Wallstreet (spelad av Robert De Niro) sträcker han sig efter burken med piller och inser att han inte har några kvar. Lärdomen här är givetvis att inte vara beroende av bara en tillgång för framgång. I sista sekund lyckas han hitta ytterligare ett piller som han tar till ett privat labb för att duplicera, men det borde han gjort från första början.

3. Inte förutse motstånd:

Eddie blir snart varse att han är förföljd av en skicklig yrkesmördare, och att hans uppdragsgivare också är framgångsrik tack vare samma piller som han har. Mördaren hinner nästan döda både honom och hans flickvän innan Eddie får reda på vem som försöker mörda honom. Han borde insett at han inte är den enda som fått tag på samma piller, och att hans snabba framgångar skulle leda till motstånd från andra som går på samma drog och som vill komma över hans eget lager.

Framgångar leder ofta till avundsjuka och motstånd från människor som vill vara ensamma på toppen. Eddie hade tjänat på att ligga lågt emellanåt och försöka ta reda på mer om eventuella motståndare.

Skillnaden mellan fiktion och verklighet

I verkligheten finns det inte (vad jag vet) något superpiller som i filmen som gör dig supersmart. Därför kan en vanlig man givetvis inte uppnå samma framgångar som filmens protagonist med samma lätthet och snabbhet. Men om du ser på ditt liv i ett längre perspektiv (tio till tjugo år fram i tiden) är många av de saker Eddie uppnår absolut möjliga att uppnå även för en normalintelligent man. Och många av de saker han gör i början av filmen är sådant du kan ta tag i omgående.

Städa din lägenhet och bli mer produktiv. Förbättra ditt utseende, fysik och hälsa. Bli bättre på sociala färdigheter och Game. Lär dig ett nytt språk. Lär dig mer om pengar och förbättra ditt finansiella IQ. Om du sätter långsiktiga mål, arbetar hårt och förutser motgångar – kan du också bli Limitless!