Om manlighet

Vad är Manosfären?

Klicka här för att läsa frågor och svar om Manosfären

Klicka här för att se vad begreppen från Manosfären betyder

Kvinnohatare eller kvinnotjusare? Incels eller alfahannar med harem? Politiska aktivister eller laglösa? Frågorna är många och utmynnar i en enda fråga – vad är Manosfären?

Det korta svaret på denna fråga är “män som delar anteckningar”. Det är egentligen inte konstigare än att det finns gemenskaper för dataspelsnördar där de diskuterar hur man kan klara olika nivåer i dataspel. Eller kroppsbyggare som diskuterar kosttillskott.

I internets tidiga dagar, fanns det grupper av män som samlades i forum och diskuterade ett kärt ämne för de flesta män “hur förför man kvinnor bäst?”, det var i alla fall så det började.

Manosfären började med pick-up

Unga män som oftast var bra på datorer och it, men inte lika fingerfärdiga med kvinnor, började dela anteckningar om vad som fungerar med kvinnor. Lite som en “toastmaster” för män, fast online och med fokus på relationer, dejting och sex.

Fokus i media har mest legat på män i roliga hattar som gör korttrick, men för det mesta handlar Game om social kompetens. En annan aspekt av detta få talar om, är utmaningen med att få långvariga relationer att fungera.

Från pick-up till alla livets områden

Med tiden som Manosfären mognade, insåg alltfler män att samma egenskaper som attraherade kvinnor, är vad som gör män framgångsrika i livet generellt. Fokuset började handla mer om att bli den bästa versionen av sig själv, och mindre fokus på Game.

Idag rymmer Manosfären allt ifrån diskussioner om samhället och filosofi till frågor om matlagning och kampsport, och inte minst i hur män kan forma och ingå i brödraskap. Vissa har valt att försöka göra politik av det hela, vilket många, liksom vi på Maskulint, har försökt undvika.

Anledningen till att vi undviker politik är inte för att vara politiskt korrekta, vi vill bara inte ta fokus från huvudsyftet med vår sida. Läs även “Röda pillret i praktiken“.

Varför en “sfär” istället för rörelse eller community?

Manosfären är inte en rörelse som t ex kvinnorörelsen. Det finns ingen politisk agenda för Manosfären som helhet, och överlag är den mer fokuserad på personlig utveckling än opinionsbildning. Manosfären har ingen kommitté eller central styrning. Det är som ordet antyder en “sfär” där män vistas och utbyter idéer.

Precis som den politiska sfären, rymmer Manosfären en uppsjö av kategorier, grupper och inriktningar, du behöver inte sympatisera med alla ideologier eller någon ideologi. Därför har vi på Maskulint valt att tydliggöra vad vår del i Manosfären är i dessa tre pelare, och bortser från vad vi inte sympatiserar med:

Maskulint är inte sida för att gnälla på kvinnor eller feminister. Vi är inte en religiös eller politisk plattform. Vi är inte MRAs (aktivister för mäns rättigheter). Vad vi är kan sammanfattas i fyra ord “personlig utveckling för män”.

Skapandet av Maskulint.se – inspirerat av Manosfären

Redan innan vi som driver Maskulint hade hört talas om Manosfären, började jag och Dan Forslund ha möten över telefon varje vecka där vi gav varandra råd om olika utmaningar, från relationer med kvinnor, till träning och karriär. För mer om detta lyssna på vårt första podcastavsnitt.

Först efter att Ernst spenderat några år med att studera böcker och sidor med anknytning till Manosfären och därefter introducerat detta för Dan, började de fundera på ett gemensamt projekt som rymde bådas kunskaper och intressen. Grundtanken var att expandera det samtal Ernst och Dan påbörjat flera år tidigare, fast med fler män involverade.

Första steget var att lansera vår hemsida och etablera oss själva som en auktoritet i Sverige för frågor som rör män. Nästa steg var att bygga en gemenskap med likasinnade.

Det arbete vi har skapat är en förening som inspirerats av Manosfären, men även stoicism, Nietzsche, Jack Donovan och Eckhart Tolle. Vi har skapat ett eget koncept som är Maskulint.se.

Maskulint utbyte – andra steget

Nu har vi lanserat ett privat forum, Maskulint utbyte, där en liten men växande grupp kan föra samtalet vidare. Det vi försöker skapa nu är en sund manlig kultur och en portal där män kan ge varandra stöd och råd oavsett vad de tar sig för.

Den kultur vi försöker odla bygger på bejakande av positiv maskulinitet, med fokus på möjligheter och konstruktiva idéer som vi kan implementera i våra dagliga liv.

Vad vi vill undvika är offerrollen som blivit något av en statussymbol i vårt samhälle samt gnäll över sakers tillstånd som vi inte kan påverka. Hur klyschigt det än kan låta vill vi bli det vi vill se mer av i vårt samhälle. Men för att göra detta måste vi på sikt se till att skapa något irl, vilket är nästa steg.

Byggande av stammar och männerbund – tredje steget

Det sista och på sikt viktigaste är att skapa möten i den verkliga världen; konferenser, workshops, seminarier, bootcamps med mera, där män kan skapa verkliga brödraskap (Männerbund) och kanske på sikt egna stammar.

Maskulint utbyte på nätet är oerhört värdefullt, men verkliga gemenskaper irl är potentiellt revolutionerande. Män som tränar gemensamt, skapar kampsportsklubbar, företag, nätverk med mera, detta är verklig styrka!

I slutändan handlar allt om resultat. Vi vill inte bara skapa ett luftslott på nätet för inspiration och underhållning, det är bara en bonus. Vi vill att det vi gör ska leda till att män lär sig av oss och varandra, implementerar lärdomarna och agerar, då har vi lyckats.

Tidigare artikel

Är alla män potentiella våldtäktsmän?

Nästa artikel

Myers Briggs-testet lär dig mer om dig själv

Författaren

Redaktionen Maskulint.se

Redaktionen Maskulint.se

8 Comments

  1. september 27, 2019 at 11:58 f m — Svara

    […] Manosfären talar vi ofta om “State” och syftar på sinnestillstånd, oftast i samband med att […]

  2. […] jag kom i kontakt med Manosfären av en slump, i mitt sökande efter personlig utveckling. Det var först då jag insåg att de […]

  3. […] inledningsvis skylla detta vansinnesdåd på PUAs (länk vad är game) och på manosfären (vad är manosfären). Men efter lite undersökningar kom det fram att Elliot Rodgers i själva verket tillhörde en […]

  4. […] dieter och alternativa livsstilar och läste hundratals självhjälpsböcker. När jag väl fann Manosfären talade många om boken No more Mr Niceguy som en livräddare, till slut läste jag den, om än […]

  5. […] många bloggare och författare från andra länder i Manosfären som rest till Sverige för att ragga vackra blondiner, har efteråt skrivit om sin upplevelse med […]

  6. […] Mode är en term inom Manosfären för en längre period (minst trettio dagar) då du hängiver dig åt självutveckling och […]

  7. […] Vad är manosfären? […]

  8. […] och ger varandra tips och råd om frågor som är relevanta för mäns utveckling. Läs även Vad är Manosfären? och Detta är Manosfären i […]

Kommentera