Om manlighet

Vad är manosfären?

Manosfären är ett brett begrepp som omfattar alltifrån män som studerar den sociala dynamiken mellan män och kvinnor till dem med mer kulturella och filosofiska inklinationer. Som är skeptiska till feminiseringen av samhället och som istället förespråkar mer maskulina värderingar.

Tidiga influenser

De som tidigast klassades som en del av manosfären är så kallade PUAs (Pick-up artists), män som studerade olika tekniker för att förföra kvinnor för att få ligga mer, öka sitt värde på den sexuella marknaden och för att kunna välja en livspartner från ett större utbud av kvinnor. Idag är detta bara en liten del av rörelsen.

Bland de tidigaste influenserna till manosfären kan nämnas den numer nedlagda sidan ”In Mala Fide” bloggaren Chateau Heartiste samt den numer nedlagda bloggen The spearhead.

Även så kallade MRAs (Mens Rights Activists) brukar felaktigt räknas som en del av Manosfären. Manliga aktivister som vill verka för mäns rättigheter i frågor som rör skilsmässor, delad vårdnad om barn och dylikt. På senare tid har Manosfären tagit avstånd från detta segment eftersom dom i regel fortfarande omfamnar en egalitär världsbild.

Manosfären idag

Utifrån dessa grupper av PUAs och anhängare till det röda pillret, har de andra grupperna intresserade av frågor som rör biologiska skillnader mellan män och kvinnor kopplade till HBD (Human Bio Diversity movement), samhällsfrågor och filosofi med mera växt fram.

De senaste utslagen av den mestadels amerikanska manosfären handlar främst om personlig utveckling för män, och det är till denna del av manosfären som vi på maskulint vill återkoppla.

Några exempel på sidor kopplade till dagens manosfär är den kontroversiella och omtalade sidan ROK (Return Of Kings) samt den amerikanska författaren Jack Donovan som skrivit boken The Way Of Men. Även fenomenet MGTOW (Men Going Their Own Way) som består av män som förkastat långvariga relationer med kvinnor helt och hållet, utgör en liten del av Manosfärens följarskara.

Maskulint – den nordiska delen av manosfären

Samtidigt som vi på maskulint gärna företräder den nordiska delen av manosfären förbehåller vi oss rätten att refusera och omfamna de delar av denna rörelse vi själva önskar. För oss handlar manosfären om att skapa en plattform för män att mötas, diskutera och utveckla sin manlighet för att kunna bli de bästa män vi kan bli. 

Läs även:
Detta är Manosfären i Sverige

Tidigare artikel

Är alla män potentiella våldtäktsmän?

Nästa artikel

Myers Briggs-testet lär dig mer om dig själv

Författaren

Ernst Robert Almgren

Ernst Robert Almgren

Robert Almgren är ansvarig utgivare och talesman för maskulint.se. Han driver bloggen levafett.com där han skriver om lchf och träning. Robert har även en lång bakgrund inom politik och föreningsliv som ungdomsledare och skribent.

Inga kommentarer

Kommentera